back to top

Na Kanarima zaplijenjeno 700 kg kokaina, uhićen Hrvat iz balkanskog kartela

Hrvatska policija sudjelovala je u Europolovoj akciji u kojoj je zaplijenjeno čak 700 kilograma kokaina na putu prema Kanarskim otocima, a među četiri uhićena je i hrvatski državljanin navodno povezan s tzv. balkanskim kartelom.

Istraga koja je započela u ožujku 2022. bila je usmjerena na plovilo s poljskom zastavom s privremenom bazom na Kanarima za koje se sumnjalo da se koristi za prijevoz kokaina. Od tog su trenutka tijela za provedbu zakona pratila aktivnosti posade.

Jedna osoba, talijanski državljanin, bio je povezan s talijanskom „Ndranghetom“ a drugi, hrvatski državljanin, s tzv. balkanskim kartelom. Iako se nisu bavili nikakvom profesionalnom djelatnošću, oboje su uživali visoki životni standard i istovremeno održavali plovilo u odličnom stanju.

Plovilo se kretalo raznim rutama sve do 27. srpnja kad su španjolske vlasi uočile neuobičajeno putovanje do izoliranog mjesta daleko u Atlantskom oceanu. Od tamo su otplovili 2. kolovoza, a tri dana kasnije španjolska policija provela je raciju broda i na njemu otkrile 750 kilograma kokaina, prenosi Hina.

U međuvremenu su policajci na kopnu u Španjolskoj uhitili hrvatskog državljanina i još jednu osobu, srpskog državljanina. Oboje su bili osumnjičeni za koordiniranje operacije krijumčarenja droge s kopna.

Tijekom uhićenja kod osumnjičenika su pronađeni telefoni pomoću kojih su koordinirali kriminalne aktivnosti, izvijestila je policija.

Kažu i da je istraga otkrila značajnu prijetnju – sve veću sposobnost kriminalnih organizacija da tijesno surađuju i šalju svoje pripadnike na različite lokacije na dulje vrijeme kako bi omogućili krijumčarenje droge u velikim razmjerima.

Stoga je međunarodna suradnja tijela za provedbu zakona diljem EU-a bila od ključnog značaja za hvatanje osumnjičenika i sprječavanje njihovih kriminalnih aktivnosti, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Na Kanarima zaplijenjeno 700 kg kokaina, uhićen Hrvat iz balkanskog kartela Dnevni.ba.

dnevni.ba

Popularno danas