Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez

U našoj nedavnoj foto i video reportaži pisali smo o dvjema vrijednim ženama i to svekrvi i nevjesti, Ljubici i Mariji Sabljo, koje zajedno pripravljaju prirodne lijekove. Ti njihovi pripravci i čajevi koriste se ne samo ovdje u Rami, nego u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj. Narudžbe stalno pristižu.

FOTO/VIDEO: Svekrva i nevjesta zajedno pripravljaju prirodne lijekove

Ono što smo tada zabilježili bilo je više nego posebno. Kako bi rekli u nekim promocijskim aktivnostima „Ali to nije sve!“, tako nije ni ovdje sve. O čemu se radi?

Ljubica svoje vrijeme kadane skuplja ljekobilje sa nevjestom Marijom ili ne pripravljaju lijekove i ne bave se onim redovnim obiteljskim poslovima, ona izrađuje posebne radove pod nazivom „zlatovez“.

„S izradom zlatoveza započela sam na nagovor svoje prijateljice. Najprije sam izradila jednu sliku za svoju unuku i tako je onda počelo. Volim ovo raditi.“ – kazala je Ljubica.

Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez

Tijekom našeg posjeta Ljubica je izložila dio svojih radova. Zanimljivi radovi, izbor motiva također, a ono što je u svemu tome posebno jest ljubav s kojom to Ljubica radi.

Za ove svoje radove već ima nasljednicu. Njezina unuka Matea već sada sa svojom bakom izrađuje zlatovez. Njihova privrženost nije samo u izradi ove vrste umjetnosti, nego ona posebna veza i ljubav bake i unuke.

Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez

Koliko je potrebno vremena za izradu jedne slike Ljubica reče: „Za izradu neke slike na ovakav način potrebno je i do mjesec dana. Ne radi se to svaki stalno i svaki dane, nego onako kad se uhvati vremena. Zato je potrebno i po mjesec dana da bude gotova.“

  Učenici Srednje škole Prozor obilježili Međunarodni dan djeteta

Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez

Kako nam reče Ljubica od svih njezinih radova najdraža joj je ona slika Gospe Ramske. Osim zlatoveza Ljubica izrađuje i zanimljive krunice. Jedna od najzanimljivijih je izrađena od košpica ošlame (trešnje) ispred obiteljske kuće.

Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez

Ljubica sve to radi iz ljubavi. No, ona je spremna izraditi neke slike po narudžbi, a kod nje se mogu nabaviti i već one koje je izradila. Potrebno je samo kontaktirati nju ili nevjestu Mariju na brojeve telefona:

Marija Sabljo +387 63 050 558 i Ljubica Sabljo +387 63 255 722.

Što je zlatovez?

Zlatovez je tehnika veza u kojoj se radi sa zlatnim koncem. Postoje dvije vrste zlatnoga konca: zlato i bijelo zlato. Najčešće se veze tehnikom zlatom preko papira, jer najviše pokazuje ljepotu zlatnoga veza.

Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez Vrijedne ruke koje izrađuju zlatovez

 

 

 

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi