VLADA HNK: Beskamatni krediti za privrednike

Nakon što je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u maju ove godine prihvatila Protokol o saradnji između Vlade HNK i Razvojne banke FBiH za subvencionisanje kamata kroz određene kreditne linije kojim bi se pružila podrška poslovnim subjektima sa područja Kantona, danas je dokument i službeno potpisan. U ime Vlade, Protokol je parafirao premijer dr. sc. Nevenko Herceg, a u ime Razvojne banke v.d. predsjednice Uprave doc. dr. sc. Mersiha Slipičević.

„Podsjećam, HNK je prvi kanton u Federaciji koji je krenuo u ovom smjeru i ovo je zaista jedna od značajnijih ekonomskih mjera ove vlade uopće. Naša saradnja sa Razvojnom bankom na tragu spašavanja naše pandemijom ugrožene privrede i pružanja konkretne podrške privrednicima u rastu i razvoju pokazala se više nego uspješnom, a zdušno su je pozdravili i domaći privrednici, ocijenivši kako je odigrala važnu ulogu u oporavku domaće privrede. Bilo je logično donijeti odluku o nastavku te saradnje, što je Vlada i učinila i sretan sam što smo danas to i formalizirali službenim potpisivanjem usaglašenoga teksta Protokola o saradnji“, poručio je premijer Herceg.

Odabrano je 10 kreditnih linija sa uslovima kreditiranja koji će koristiti privredi, a načinom osiguranja sredstava pružena je mogućnost većega broja subvencija kamata po ponuđenim operativnim linijama i značajna podrška razvoju privrede. Konkretno, Vlada omogućuje privrednicima kreditno zaduženje u iznosu do 500.000 KM, preuzima obavezu subvencionisanja kamata u iznosu do 3 %, kao i cjelokupne troškove naknada za obradu kredita.

  Usvojen rebalans budžeta Grada Konjica za 2022. u iznosu od 3 miliona 449 hiljada i 200 KM

Činu potpisivanja prisustvovali su i ministar privrede Željko Laketić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović, predsjednik Komisije za nadzor kreditnih sredstava HNK dr. sc. Damir Jerković te v.d. izvršnog direktora Razvojne banke FBiH za istraživanje i razvoj Dalibor Milinković.

radiokonjic.ba

18.07.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi