More
  VijestiVlada HNK-a pružila novčanu potporu poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji

  Vlada HNK-a pružila novčanu potporu poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji

  Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na današnjoj sjednici prihvatila je Program utroška novčanih sredstava za novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji u iznosu od 1.800.000 maraka.

  Programom su utvrđene vrste potpore, ukupna vrijednost, opći i posebni uvjeti za njezino ostvarenje, način ostvarenja, te nadzor i kontrola. Cilj je Programa unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje na području HNK-a kroz različite vrste potpore kako bi se ona učinila što konkurentnijom na tržištu, priopćeno je iz Vlade HNK-a.

  Na prijedlog navedenog Ministarstva, kantonalna Vlada razmatrala je Prijedlog Zakona o šumama HNK-a, nakon održane rasprave Ministarstvo je zaduženo da obavi dodatne konzultacije, a Vlada će se o Prijedlogu izjasniti na jednoj od sljedećih sjednica.

  Nastavljajući projekt usmjeren na preveniranje bolesti ovisnosti, te pružanja kontinuirane terapije osobama koje su na liječenju zamjenskom terapijom u liječenju o opijatima, Vlada je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a, prihvatila Odluku o financiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i kantonalne vlade.

  Također, odobrena su sredstva u iznosu od 400.000 maraka za četverogodišnje razdoblje u svrhu nabave lijeka metadona za potrebe Centra za preveniranje i izvanbolničko liječenje ovisnika u Mostaru.

  Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi informiralo je Vladu o provedbi zaključka vezanog za izjašnjavanje menadžmenta svih zdravstvenih ustanova-poslodavaca, Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a i Zapadnohercegovačkog kanotna, te osnivača/suosnivača zdravstvenih ustanova o zahtjevima reprezentativnog sindikata – Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar i ponude poslodavaca i Vlade.

  Nakon iskazane potpore ponudi poslodavaca i Vlade, Vlada je zadužila Pregovarački tim da, na tragu te ponude, nastavi tražiti žurno, prihvatljivo i održivo rješenje s ciljem postizanja konačnog dogovora oko potpisivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK-a.

  Vlada je prihvatila odluku kojom je Zavodu za javno zdravstvo HNK-a odobrila 25.000 maraka za osiguranje hladnog lanca za cjepivo protiv covida-19.

  Također, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je usvojila zaključak u vezi Pozitivne liste lijekova.

  Ministarstvo će, u suradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, u roku od 15 dana izraditi prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret Zavoda, na način da se na Pozitivnoj listi lijekova ograniči broj zaštićenih naziva lijekova poštujući pravila Zakona o lijekovima kojim je utvrđeno da se na listu lijekova obvezno uvrštavaju lijekovi domaće industrije, kao i lijekovi originatora, a zatim, po potrebi lijekovi inozemne farmaceutske industrije.

  Naime, istaknuto je kako pozicioniranje domaće proizvodnje i davanje odgovarajućeg mjesta na tržištu domaćim proizvodima donosi niz benefita široj društvenoj zajednici, pri tomu uvijek stavljajući u prvi plan interes pacijenata i nikada ne dovodeći u pitanje vrhunsku kvalitetu i djelotvornost generičkih lijekova iz domaće proizvodnje.

  Na prijedlog resornog Ministarstva, Vlada je odobrila po 50.000 maraka za aktivnosti Udruge HO “Merhamet” MDD Regionalni odbor Mostar i Udruge HO CARITAS Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

  Nastavljajući aktivnosti potpore gospodarstvu koje je pogođeno pandemijom koronavirusa, Vlada je dala suglasnost na Listu poslovnih subjekata za subvencioniranje kamata na odobrena kreditna sredstva sukladno Protokolu o suradnji između Razvojne banke FBiH i Vlade HNK-a, stoji u priopćenju.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img