Večeras petnaesta izvedba predstave “PIT”

-

Večeras 8. aprila Mostarski teatar mladih na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 19,00 sati igra 15. reprizu predstave „P I T“ po tekstu Ljubinke Stojanović i u režiji Seada Đulića.

U predstavi igraju Edina Delalić, Sara Kljajić, Ali Kamer Aksoy, Miran Bečević i hrčak Bela. Radi se o nagrađenom tekstu sa konkursa Časopisa “TmačaART” za originalni dramski tekst.Predstava otkriva svijet izgubljenih mladih duša danas i ovdje, govori o generaciji koja se svjesno prepušta svim tjelesnim zadovoljstvima, dipsomaniji, strastima, da bi zaboravila da je zaboravljena. Na početku, u osvitu stvaranja nove civilizacije jednakih, na prelasku prezrenih u poštovane, geslo je bilo: “Vuk, vuku, čovjek”.

Pri kraju iluzije o komuni kao globalnom selu čujemo: “Čovjek čovjeku, vuk”. A danas, sasvim mirno posmatramo kako je “ Čovjek čovjeku, pit– bul terijer”; nema ni trunke iluzija, jer, za razliku od vuka koji bi umio da bude samilostan prema žrtvi koja se predaje slobodno izlažući svoj vrat oštrici vučije čeljusti, pit – bul terijer ne odustaje dok pobjeđeni nije mrtav. Kao što glavna junakinja Nera, u rijetkim trenucima jasnog sagledavanja, pri pogledu na svoj lik, ime i život, povraća, tako se autorka gnuša od pomisli: “Umrijeću kao što oni umiru”; obična, nepoznata, zaboravljena…  

Predstava se igra uz poštivanje svih epidemioloških mjera i za ograničen broj gledalaca.

spot_img

Mostar vijesti