Uručene nagrade najboljim mladim inovatorima

Na današnjem druženju u Četvrtoj osnovnoj školi u Mostaru, kojem su prisustvovali i Nj. E. ambasador Matthew Field i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. sc. Rašid Hadžović, podijeljene su nagrade za najbolja tri mjesta na nedavno održanom trećem takmičenju u programiranju uz upotrebu micro:bit računara. Takmičenje je organizovano u sklopu programa „Škole za 21. vijek“ koji u Bosni i Hercegovini implementira British Council u saradnji sa lokalnim ministarstvima obrazovanja, a koji finansira vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Online takmičenje, održano 1. juna ove godine je bilo prilika za mlade inovatore, učenike i učenice od petog do devetog razreda škola uključenih u program da iskažu svoju kreativnost u rješavanju problema iz njihovog okruženja.

Pobjednički projekat zove se „Brinemo o sebi i drugima“ a kreirali su ga učenici Ishak Rahimić i Norah Marić, pod mentorstvom nastavnica Belme Selimotić i Elvise Boškailo. Ideja projekta je da se utiče na epidemiološku svijest, zdravstvene i higijenske navike pojedinaca u zajednici i da se osvijesti važnost upotrebe dezinfekcijskih sredstva, posebno u ovom periodu.

Drugo mjesto osvojila je škola OŠ „Suljo Čilić“ iz Jablanice. „Pametni semafor“ je micro:bit projekat Eme Begović i Danijala Ivkovića iz Jablanice kojom bi se smanjila gužva u saobraćaju i zagađenje u zraku na cesti M-17. Treće mjesto je osvojio projekat koji u fokus stavlja upravo škole 21. vijeka. SmartBox, projekat učenica osnovne škole „Bijelo Polje“ iz Mostara, Nejre Kuko i Merime Kurtović, u jednoj kutiji sadrži sve potrebne dijelove da svaka učionica postane interaktivna i kreativna uz različite upotrebe micro:bit uređaja.

  Predstava 'Alfa Beta' u petak na repertoaru Narodnog pozorišta Mostar

U svom uvodnom obraćanju prisutnima, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. sc. Rašid Hadžović rekao je: „Program ‘Škole za 21. vijek’ jedan je nizu projekata koji je našim učenicima omogućio interaktivan i inovativan način učenja, kao i funkcionalno znanje. Takmičenje koje je održano u okviru ovog programa pokazalo je da naša djeca vrlo dobro razvijaju vještine kodiranja, kritičkog razmišljanja, timskog rada i kreativnosti. To potvrđuju i rezultati takmičenja, na kojem tri škole iz našeg kantona osvojile prva tri mjesta, što nas čini izuzetno ponosim. Ovom prilikom zahvaljujem se Ambasadi Velike Britanije u BiH, NJ. E., ambasadoru Field-u i naravno organizaciji British Council što podržavaju ovakve projekte, koji su se i periodu pandemije i u vrlo teškim uvjetima održavali, i što zajedno s nama, kao svojim partnerima, kod naših učenika prepoznaju potencijal znanja i vještina u u koje trebamo ulagati. Nadam se da ćemo za dobrobit naše djece i sistema obrazovanja nastaviti ovu saradnju.“

Nagrade je uručio britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Matthew Field, koji je ovom prilikom izjavio: „Mladi se danas suočavaju sa neizvjesnom budućnosti. Britanska vlada je odlučila podržati program Škole za 21. vijek kako bi doprinijeli unaprjeđenju osnovnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Zapadnog Balkana i tako pomogli da se mladi što bolje pripreme za dalje obrazovanje i poslove, uz neophodne vještine kritičkog mišljenja i rješavanja problema, te programiranja i kodiranja. Današnja dodjela nagrada pobjednicima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona je odlična prilika da vidimo rezultate programa i najuspješnije učenike koji su svojim znanjem i vještinama osvojili vrijedne nagrade za svoje škole.“ 

Ispred British Councila, menadžerica projekta, Amila Karavdić je pored učenika i učenica, izdvojila i napore njihovih nastavnika i nastavnica, te rekla: „Naši nastavnici i nastavnice uvode inovativne metode kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja uz pomoć micro:bit uređaja u svoje učionice i svakodnevni rad i time se učenici pripremaju za buduće obrazovanje, te tržište rada.“

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi