Udruženje žena „Nera“ Sutra organizuje protestnu šutnju „Moje je da NE šutim“

Udruženje žena „Nera“ Konjic uz podršku Ženske mreže BiH a u okviru kampanje „16 dana aktivizma“, sutra organizuje protestnu šutnju pod sloganom „Moje je da NE šutim“ a koja će se odžati na Trgu Državnosti Alija Izetbegović u 12:30 minuta.

„Interesantnost ove protestne šutnje je što želimo skrenuti šutnjom pažnju na nasilje, potaknuti ljude da razmisle koliko je šutnja o nasilju zlonamjerna i koliko šutnja o nasilju može doprinijeti povećanju nasilja u Bosni i Hercegovini. Do sada je nevladin sektor bio na ulici, bio bučan, posjećivale smo institucije, predlagale izmjene zakona, ali nismo bile dovoljno  vidljive i respektovane. Odlučile smo šutnjom da izađemo na ulicu kao da nas ništa ne zanima, i zato mislim da će ovaj performans imati možda i veći odijek nego da smo izašle na ulicu sa megafonom i porukama protiv nasilja“ – izjavila je predsjednica Udruženja „Nera“ Konjic Elvedina Alić.

Predsjednica Udruženja “Nera” Konjic, Elvedina Alić

Svi građani Konjica pozvani su da se sutra pridruže članocama Udruženja kako zajedno šutjeli o nasilju, poručila je između ostalog predsjednica Nera.

„Što se tiče članica Udruženja „Nera“ očekujem da ćemo sutra biti u punom kapacitetu, nas dvadeset, ukoliko se ne desi nešto nepredviđeno. Svaka članica imat će pletivo u crvenoj boji, sjedit ćemo mirno i plesti kao da nas ne zanima šta se dešava u našoj državi i u našem komšiluku, te ćemo na taj način pokušati skrenuti pozornost javnosti koliko je naše društvo i sistem inertan i koliko smo svi oglušili na problem nasilja koji u BiH uzima maha koji već i u ranim životnim fazama imamo porast nasilja, a da ne govorimo o kasnijim fazama nasilja u vezama“ dodala je Alić.

radiokonjic.ba

08.12.2023.

radiokonjic.ba

Popularno danas