U Mostaru obilježena 30. obljetnica početka španjolske vojne misije u BiH

 Trideseta obljetnica početka španjolske vojne misije u Bosni i Hercegovini obilježena je u četvrtak na Španjolskom trgu u Mostaru.

Vojnoj ceremoniji ispred spomenika poginulim španjolskim vojnicima, među ostalima, nazočili su i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, načelnik Združenog stožera Oružanih snaga BiH general major Ivica Jerkić, načelnik Združenog stožera Oružanih snaga Kraljevine Španjolske Teodoro E. Lopez Calderon i veleposlanica Kraljevine Španjolske u BiH Maria Teresa Lizaranzu Perinat.

– Prije 30 godina španjolske Oružane snage započele su svoju misiju u BiH, a njihov boravak u Bosni i Hercegovini i Mostaru kroz to vrijeme stvorio je između naše dvije zemlje, kao i između naroda Španjolske i naroda u BiH neraskidive veze, jer više od 40 tisuća pripadnika španjolskih oružanih snaga sudjelovalo je u mirovnoj misiji u BiH, što je kroz ova tri desetljeća stvorilo kako prijateljske tako i diplomatske i političke veze između BiH i Španjolske – kazao je Kordić.

U Mostaru obilježena 30. obljetnica početka španjolske vojne misije u BiH

Dodaje kako su to čvrste veze koje zauvijek traju, a one ojačane i zapečaćene žrtvom poručnika Munoza Castellanosa, kao i ostala 22 vojnika koja su položila svoj život tijekom mirovne misije u BiH.

– S ove distance kao gradonačelnik Mostara mogu posvjedočiti kako su španjolski vojnici svojim ukupnim djelovanjem i svojom misijom izgradnje mira ostavili neizbrisiv trag na području Mostara i šire jer, oni su i nakon rata kao i Vlada Španjolske pomagali Mostaru kroz različite infrastrukturne i kulturne i druge projekta, a ovaj spomenik i trg na kojem se nalazimo, a koji nosi ime Španjolski trg, zauvijek će ostati kao podsjetnik, znamen i svjedok tog prijateljstva, povezanosti i zahvalnosti – naglasio je Kordić.

Po njegovim riječima, ovaj trg također je postao i susretište i mjesto povezivanja žitelja Mostara, nekada u ratu podijeljenog grada.

– Postao je putokaz za izgradnju ljepše budućnosti svih naroda i građana Mostara, a ovaj spomenik, posvećen poginulim španjolskim vojnicima, zauvijek će povezivati žitelje Mostara sa žiteljima Španjolske, bit će trajni spomen na  nesebičnu žrtvu koju su dali pripadnici u mirovnoj misiji u Mostaru i BiH tijekom proteklih 30 godina – naglasio je Kordić.

Veleposlanica Kraljevine Španjolske u BiH Maria Teresa Lizaranzu Perinat istaknula je kako joj je čast biti dijelom obilježavanja ove obljetnice.

– Tijekom svojih putovanja po ovoj zemlji u susretima s predstavnicima vlasti primijetila sam njihovu zahvalnost i neizbrisivo sjećanje na članove Oružanih snaga Španjolske i njihovu predanost, profesionalnost i empatiju prema civilnom stanovništvu ovog i drugih gradova u BiH. To naslijeđe empatije kao jedan od stupova bilateralnih odnosa između naše dvije zemlje u centru je opredijeljenosti Španjolske za teritorijalni integritet BiH, njen suverenitet i neovisnost. Ta čvrsta i solidarna podrška se, među ostalim, odražava i u posjetima na najvišem nivou – kazala je veleposlanica.

u mostaru obilježena 30. obljetnica početka španjolske vojne misije u bih
U Mostaru obilježena 30. obljetnica početka španjolske vojne misije u BiH

Naglašava kako je za Španjolsku danas Bosna i Hercegovina partner s kojim dijeli zajedničku perspektivu u Europskoj uniji, te važan partner Partnerstva za mir NATO saveza.

– Danas ova zemlja napreduje na euroatlantskom putu koji nema alternativu. Također, danas su Mostar i BiH prisutni u ovom zajedničkom emocionalnom naslijeđu, ali i u zajedničkoj budućnosti koja nas očekuje – kazala je Lizaranzu Perinat.

Načelnik Združenog stožera Oružanih snaga Kraljevine Španjolske Teodoro E. Lopez Calderon kazao je da je španjolski vojnici i Mostar imaju posebnu vezu.

– Ovaj grad, kao jedan od najgore razorenih tijekom rata, istovremeno je bio i grad u čvrstoj vezi sa Španjolskom. Mostar je za španjolske vojnike uvijek bio ključan dio zemlje u kojem se uspostavila skoro trajna kontrola španjolskih snaga koja je omogućila da ostatak BiH dobije zalihe potrebne za preživljavanje. Mostar je također bio i polazna točka “Operacije Anđeo” u okviru koje se realiziralo više humanitarnih aktivnosti evakuacije ranjenih prema Splitu, od kojih su većina bili djeca – kazao je Lopez Calderon.

Naglasio je kako su u Mostaru španjolski vojnici pokazali svoju požrtvovanost, trud i poštovanje prema stanovništvu u teškim vremenima.

– I Mostar je uvijek pokazivao svoju ljubav prema našoj naciji i ta ljubav se održava u imenu koje se dalo ovom trgu, “Španjolski trg”, pretvorenom u prostor suživota koji će nas uvijek spajati s njegovim građanima i naravno, spajati Španjolsku s Bosnom i Hercegovinom. Naša 23 Španjolca koji su s čašću, hrabrošću i herojstvom dali svoje živote u ovoj zemlji, ispunjavajući svoju dužnost da BiH učine mjestom boljeg življenja, na ovom trgu ostaju prisutni kao neizbrisiva uspomena iz naše povijesti – istaknuo je Lopez Calderon.dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas