FERK donio odluku o referentnoj cijeni električne energije

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine u četvrtak je donijela odluku prema kojoj referentna cijena električne energije iznosi 12,5953 feninga/kWh a primjenjuje se od 1. ožujka 2022. godine.

Razmatrana je i donesena Odluke o izračunu zajamčenih otkupnih cijena električne energije iz postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije i ona će biti dostavljena Federalnom ministarstvu energije rudarstva i industrije na daljnje postupanje, priopćeno je iz FERK-a.

Donesena je i odluka o usvajanju Nacrta pravilnika o regulatornom kontnom planu, kao i odluka o održavanju opće rasprave.

Kako je navedeno, komentari na Nacrt pravilnika o Regulatornom kontnom planu dostavljaju se do 26. studenoga ove godine do 12 sati poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu [email protected]

Na redovitoj sjednici donesena su i četiri rješenja za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije. U postupku izdavanja dozvole rješenja su izdana poduzećima “T.W.I.” d.o.o. Kiseljak , “Soland“, vl. Mario Landeka iz Mostara, „Tašo-Commerc“ d.o.o. Fojnica i “Eko-Elektron” d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE izdane su dozvole za podnositelje “Kvesić“, vlasnica Mirjana Kvesić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja (solarna fotonaponska elektrana “Kvesić 1“)  i “Jal – Energy“ vl. Jozo Bejić iz Usore (solarna fotonaponska elektrana “Jal-Energy 2“).

Doneseno je rješenje za izdavanje Dozvole za opskrbu električnom energijom – dozvole II. reda za Euro-Power d.o.o. Tešanj. Uz to, oduzeta je dozvola za rad za istu djelatnost, opskrbu električnom energijom- dozvola II. reda od imatelja dozvole Ezpada d.o.o. Mostar.

Iz sektora naftnog gospodarstva, usvojena je dozvola za rad (licencija) za djelatnost transporta naftnih derivata cestovnim prometom za d.o.o. “Barel“ Cazin.

Uz navedeno, donesena su i dva zaključka o spajanju predmeta i to u postupcima po zahtjevu za obnovu dozvole za rad za proizvodnju električne energije i zahtjevu za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije, podnositelja zahtjeva “Comex“ d.o.o. Tešanj, i u postupcima po zahtjevu za izmjenu i dopunu dozvole za rad  i zahtjevu za obnovu dozvole za rad za proizvodnju električne energije, podnositelja zahtjeva Petrol Power d.o.o. Sarajevo.

Kada su u pitanju nacrti dozvola, na redovitoj sjednici usvojeni su nacrti dozvola za rad za proizvodnju električne energije i imenovani voditelji postupaka javnih rasprava u postupcima za podnositelje: Petrol Power d.o.o. Sarajevo , Miškićbus d.o.o. Široki Brijeg, “Comex“ d.o.o. Tešanj i “Natron-Hayat“ d.o.o. Maglaj.

Usvojen je i jedan Nacrt dozvole za proizvodnju električne energiju u mikropostrojenju OIE za “Madi“ d.o.o. Tešanj (solarna fotonaponska elektrana “Madi 3“) i Nacrt dozvole za opskrbu električnom energijom -dozvole I. reda za JP „ Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar.

Što se tiče nacrta dozvola iz oblasti naftnog gospodarstva, usvojeni su nacrti dozvola za rad (licencija) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om za Doo “Euro-Jet“ Cazin i Doo „Čavnuković – BP“ Bihać , Nacrt dozvole za rad (licencije) za trgovanje LPG-om za “Unikomerc“ d.o.o. Gradačac i Nacrt dozvole za rad (licencije) za transport naftnih derivata cestovnim prometom za Doo “Euro-Jet“ Cazin.

Navedeni nacrti dozvola mogu se preuzeti na web stranici www.ferk.ba, a zainteresirane osobe mogu dostaviti i svoje pisane komentare na nacrte do 22. studenoga ove godine do 9 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu, [email protected]

FERK je odlučio i donio i dva rješenja po žalbama kupaca, a obavijesti za javnost su dostupne na web stranici www.ferk.ba.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas