U HNK – u krajem marta zabilježeno preko 30. 000 nezaposlenih

Krajem marta na evidenciji Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zabilježeno je ukupno 31.532 nezaposlenih, što je u odnosu na prošli mjesec manje za 0,5 posto ili za 172 osobe, a u odnosu na januar manje za 1,2 posto ili za 400 osoba.

U martu je prijavljeno novih 817 osoba, od kojih je njih 601 prijavljeno zbog prestanka radnog odnosa, potvrđeno je Feni iz Službe za zapošljavanje HNK.

Najveći broj otkaza zabilježen je u oblastima prerađivačke industrije, trgovine i ugostiteljstva.

U proteklom mjesecu s evidencije je brisano 988 osoba, od čega 673 zbog zaposlenja, dok su ostali brisani po raznim drugim osnovama (promjena stanovanja, neredovno javljanje, sticanje uslova za penziju i sl.).

“Najviše novozaposlenih je iz oblasti ugostiteljstva, trgovine, te prerađivačke industrije što je i očekivano jer su to djelatnosti u kojima se dešavaju najveće fluktuacije u zaposlenju”, navode iz Službe za zapošljavanje HNK.

Kako su istakli, građevinarstvo je također još jedna djelatnost u kojoj se u proteklom mjesecu povećao broj zasnivanja radnih odnosa.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas