Titov bunker u Konjicu: u prvih šest mjeseci ove godine 9700 posjetilaca

Ovaj objekat je od 2017. godine predat na upravljanje Agenciji za ekonomski razvoj “Prvi korak” Konjic, čija direktorica Ajla Greda kaže da je u periodu od 2017. do 2019. godine je bio sukecsivan porast broja posjetilaca.

U prvih šest mjeseci ove godine bunker je posjetilo 9700 osoba iz cijelog svijeta.

Ajla Greda, direktorica Agencije za ekonomski razvoj Prvi korak d.o.o.

– “ 2019. godine smo evidentirali najveći broj posjetilaca, 21.846, da bi od marta 2020. godine, došlo do pada broja posjetilaca, tako da su u toj godini ARK posjetila 3754 posjetioca. Nešto bolja situacija je bila u prošloj godini, 11.600 posjetilaca je evidentirano, dok smo u prvih šet mjeseci ove godine imali 9186 posjetilaca. Naša su očekivanja da će do kraja godine biti između 18 do 20 hiljada posjetilaca”- rekla je Ajla Greda.

Tradicionalno su Slovenci najčešći posjetioci Titovog bunkera.

Darko Katraški iz Bleda je prvi put u posjeti ARK-u. Na proputovanju s mora je svratio da posjeti ARK, a kazao nam je da ga je posebno dojmila tehnologija.

Četvero državljana iz Češke su također posjetili ARK, a jedan od njih Mihael nam je rekao da su tokom 10-dnevnog boravka u BiH odlučili posjetiti i Konjic, odnosno ARK.

titov bunker u konjicu: u prvih šest mjeseci ove godine 9700 posjetilaca
Državljani Češke u posjeti Titovom bunkeru u Konjicu

Andrew Serio je iz SAD, a trenutno živi u Londonu. Titov bunker je posjetio na preporuku prijatelja iz BiH koji živi u Nizozemskoj.

– “Čuli smo da Titov bunker ima mnogo tajni, pa smo odlučili da ga posjetimo” – rekao je Serio, koji je u posjetu došao sa prijeteljem iz Londona.

  Igman: “Generalka” u petak protiv Leotara
titov bunker u konjicu: u prvih šest mjeseci ove godine 9700 posjetilaca
Andrew sa prijateljem

Cijena ulaznice za Titov bunker je 20 KM po osobi, i moguće ga je posjetiti svakim danom u 10, 12 i 14 sati, a djeca do 12 godina u pratnji roditelja su oslobođenja plaćanja, navela je direktorica Agencije za ekonomski razvoj “Prvi korak” Konjic, Ajla Greda, navodeći da u skladu sa važećom Odlukom Grada Konjica je omogućen popust od 50 posto za organizovane posjete učenika i studenata.

titov bunker u konjicu: u prvih šest mjeseci ove godine 9700 posjetilaca
Titov bunker

Titov bunker ARK DO, nadomak Konjica, bio je jedna od najčuvanijih tajni bivše Jugoslavije. Sagrađen je u svrhu skloništa predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita i  350 njegovih saradnika u slučaju atomske katastrofe. Površina objekta je oko 6.500 metara kvadratnih, a nalazi se oko 280 metara dubine ispod površine zemlje.

Bivša država je za njegovu izgradnju utrošila 4,6 milijardi američkih dolara, a građen je u potpunoj tajnosti od 1953. do 1979. godine.

U periodu  agresije na BiH ovaj objekat je ostao nedirnut, a danas je nacionalni spomenik BiH, koji svakodnevno posjećuju turisti iz cijeloga svijeta.

radiokonjic.ba

06.07.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru