Rezultati istraživanja će se koristiti za izradu studije zaštite područja gornjeg toka rijeke Neretve ali i njenih izvora

Uspješno je završena “Sedmica istraživanja na Neretvi”. Više od 50 naučnika iz cijelog svijeta boravilo je proteklih sedam dana u Ulogu i Glavatičevu, gdje su istraživali bioraznolikost ovog jedinstvenog riječnog sistema na kome je planirana izgradnja velikog broja hidroelektrana. Ovo istraživanje organizovala je međunarodna organizacija RiverWatch u partnerstvu s Centrom za životnu sredinu.  Jelena Ivanić , koordinatorica “Sedmice istraživanja na Neretvi” za radiokonjic.ba je govorila o projektu „Sedmica istraživanja na Neretvi“:

„Mi smo na ovoj “Sedmici istraživanja” okupili stručnjake, biologe, ekologe iz naše regije ali i Evrope, pa tako smo imali ljude iz BiH, Srbije, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Slovenije i cilj ovog svega je bio da skupimo podatke vezano za floru i faunu gornjeg toka rijeke Neretve kako bismo trajno zaštitili taj vrijedni dio naše zemlje. Mi smo radili od analize vode do istraživanja određenih vrsta biljaka i životinja. Sad smo samo skupljali uzorke, a u narednom periodu nekad do naredne godine trebali bismo imati neku konačnu analizu, sumiranu neku vrstu izvještaja sa istraživanja. Mogu reći da su naučnici iznenađeni vrstama koje su pronađene ovdje i sigurni smo da ćemo imati mnogo endemičnih i strogo zaštićenih vrsta koje su itekako od velikog značaja i koje trebaju da ostanu zaštićene, to nam je jedan dodatni argument kako bismo išli u cilju trajne zaštite“, kazala je koordinatorica “Sedmice istraživanja na Neretvi“.

  U subotu, 2.jula, 4.Grawe konjički cener

Kao i mnoge druge rijeke u BiH, Neretva je ugrožena planovima za izgradnju malih hidroelektrana koje bi u potpunosti izmijenile njenu jedinstvenost. Cilj naučnih istraživanja je prikupljanje argumentacije za zaštitu gornjeg toka rijeke Neretve na kojem su planirani brojni štetni projekti dodaje koordinatorica “Sedmice istraživanja na Neretvi”.

„Naša želja i naš cilj je da pokažemo vrijednost ovog područja i koji značaj ovo područje može imati a da je ustvari ugroženo planovima gradnje hidroelektrana i ako dođe do realizacije svih tih projekata planiranih na ovom području uključujući i taj uzvodni dio ali i dio oko Konjica, rijeka Neretva će biti uništena, znači sve ove neke mogućnosti koje rijeka pruža uključujući i rafting turizam to jednostavno neće biti moguće ukoliko se ove hidroelektrane izgrade pa čak i jedna od njih može da ugrozi i rafting i potencijale održivog turizma “.

U toku sedmice istraživanja naučnici su uz veliku pomoć lokalnog vodiča, otkrili pećinu koju niko nije istraživao od 1973. Godine te istraživali biodiverzitet izvora Krupca, pritoke Neretve koji se odlikuje ledenom i čistom vodom, a vodopad sa dubokim bazenom pruža mogućnost osvježenja u vrelim danima. Rezultati istraživanja bit će korišteni za izradu studije zaštite gornjeg toka rijeke Neretve I samih njenih izvora poručila je Ivanić.

„Ove podatke možemo koristiti i za naše pravne aktivnosti i za naše kontra argumente i ukoliko bude rađena studija utjecaja koje bi ove hidroelektrane mogle imati na životnu sredinu a rezultate ćemo također koristiti za izradu studije zaštite ovog područja gornjeg toka rijeke Neretve do samih njenih izvora . Jer smo mi već pokrenuli proces trajne zaštite tog područja i u toku je izrada studije i ti podaci će biti uvršteni u tu studiju”, dodala je Ivanić.

  Dobitnici javnih priznanja u 2022.godini Grada Konjica

Koordinatorica “Sedmice istraživanja na Neretvi” Jelena Ivanić  je naglasila da dobiveni rezultati ukazuju da se radi o nevjerovatnom prirodnom blagu koje mora biti sačuvano.

radiokonjic.ba

04.07.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi