PROZOR-RAMA: Žetva u Jurićima | Ramski Vjesnik

U potrazi za zanimljivim pričama i ljudima za našu fotopatrolu našli smo se u Jurićima, mjestu koje je na granici između Jadranskog i Crnomorskog sliva u Rami.  Nije to samo vododjelnica nego se tu sudaraju dašak mediteranske i kontinentalne klime na 960 metara nadmorske visine. Ovdje su se sudarale i vojske te su Jurići bili prva crta u zadnjem ratu. Stradala su djeca, starci i ratnici. No, slika koju smo zabilježili u ponedjeljak 25. srpnja 2022. godine govori nešto sasvim drugo.

Zabilježili smo kako kombajn obrađuje pšenicu. Udruga “Naša zemlja” koju čine nekadašnji i sadašnji mještani Jurića je preko projekata iz Republike Hrvatske i europskih fondova zemljište očistila, ogradila i pripremila za daljnju obradu.  Jure Jurić koji stalno živi u Jurićima i Mario Drežnjak posijali su uglavnom pšenicu, nešto ječma i zobi na površini od oko 55 duluma zemlje.

prozor-rama: žetva u jurićima | ramski vjesnik

Zatekli smo ih uprvo u vrijeme kada im je prijatelj Vlado Ćurić sa sinom Tomislavom i prijateljom Davidom iz Uskoplja pomagao komgajnom požeći ove danas itekako vrijedne klasove, baš u vrijeme kada se stalno priča o ratu u Ukrajini i mogućoj nestašici pšenice.

prozor-rama: žetva u jurićima | ramski vjesnik

Jure Jurić je kazao: “Ovdje stalno živim i imam svoje malo poljoprivredno gospodarstvo. Odlučili smo se posijati žito na ovoj pripremljenoj pšenici. Iako je nadmorska visina 960 metara prinosi su dobri. Žito je za našu upotrebu, za daljnje sijanje, a ima ga i za prodaju.”

  TREBA LI NAM UOPĆE DOMA ZA STARE I NEMOĆNE OSOBE

prozor-rama: žetva u jurićima | ramski vjesnik

Za sve one koji se odluče za domaću pšenicu bilo za sijanje, bilo za mljevenje ili neku drugu uptrebu mogu se javiti Juri Juriću i Mariu Drežnjaku. A oni koji se odluče sijati Vlado Ćurić je spreman za rad svojim kombajnom.

 

prozor-rama: žetva u jurićima | ramski vjesnik

 

prozor-rama: žetva u jurićima | ramski vjesnik prozor-rama: žetva u jurićima | ramski vjesnik prozor-rama: žetva u jurićima | ramski vjesnik prozor-rama: žetva u jurićima | ramski vjesnik

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi