Prozor-Rama mora imati suvremen i ambiciozan pristup turizmu

  Općina Prozor-Rama mora imati suvremeni i vrlo ambiciozan pristup turizmu, pokazju dosadašnja istraživanja vezana za Turizam u Rami.

  Imajući na umu turističke trendove u svijetu i BiH, turizam kao značajan gospodarski izvozni proizvod koji pruža velike mogućnosti za upošljavanje lokalnog stanovništva, Služba za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije pripremila je opsežnu Informaciju o stanju turizma u općini Prozor-Rama.

  Općina Prozor-Rama posjeduje raznolik i očuvan prirodni i kulturni turistički potencijal što je veliko bogatstvo koje se mora očuvati i zaštiti kako bi u dugoročnom vremenskom razdoblju pridonosio razvoju turizma.

  Povezivanjem djelatnosti turizma, poljoprivrede, tradicijskih obrta odnosno poticanja alternativnih proizvodnji i zanimanja na obiteljskim gospodarstvima moguće je stvoriti specifičnu ponudu kroz koju mogu oživjeti ruralna područja i smanjiti se nezaposlenost ruralnog prostora.

  Sve upućuje na to da općina Prozor-Rama mora imati novi, suvremeni i vrlo ambiciozan odnos prema ovoj oblasti.

  “Potrebno je nastaviti planski podržavati programe i projekte koji su usmjereni ka daljnjem razvoju turizma, a sve s ciljem podizanja ukupne turističke ponude naše općine na višu razinu. Neophodno je nastaviti izgradnju infrastrukture u urbanom, ali i u ruralnom dijelu općine, kako bi se turističkim radnicima pomoglo u njihovoj teškoj borbi za posjetitelje i potrošače”, kaže Josip Juričić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije.

  prozor-rama mora imati suvremen i ambiciozan pristup turizmu
  Josip Juričić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije.

  Juričić ističe kako u suradnji Agencije za lokalni razvoj i Turističke zajednice HNŽ nisu postignuti nikakvi rezultati, stoga je neophodno osnažiti sadašnji Ured za turizam pri Agenciji.

  U samom središtu turističke ponude je Ramsko jezero, stoga bi zadaća svih onih koji mogu tome doprinijeti bila utvrditi stabilnu razinu jezera tijekom ljetnih mjeseci.

  Više o spomenutim projektima, ali i onome na čemu općina Prozor-Rama mora poraditi, pročitajte u nastavku detaljno pripremljene Informacije.

  Stanje u oblasti turizma

  Kao i mnoge druge oblasti, i turizam u BiH, napose u Federaciji BiH, ima neuređen zakonodavni okvir. Ustav FBiH je utvrdio da oblast turizma ima podijeljenu, odnosno zajedničku nadležnost između federalne i županijskih razina.

  Presudom Ustavnog suda FBiH iz 2014. godine utvrđeno je da Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH (Sl.novine FBiH br:19/96 i 28/03) nije suglasan sa Ustavom FBiH. Zakon je, nakon prijelaznog perioda od 6 mjeseci, konačno prestao važiti 03.01.2015.

  PROČITAJ:   FOTO/VIDEO: Pustolovina Roguljom

  Nakon te presude, otpočeo je proces izrade novog Zakona, usuglašenog sa Ustavom FBiH. Od Vlade FBiH utvrđen je nacrt novog Zakona i prihvaćen od Parlamenta FBiH još 2016. godine. Do sada nije utvrđen prijedlog novog Zakona, te je ta oblast do danas neregulirana na federalnoj razini.

  prozor-rama mora imati suvremen i ambiciozan pristup turizmu

  Zakonodavni okvir iz oblasti turizma neuređen i kočnica turističkom razvoju

  HNŽ/K donijela je svoj Zakon o turističkoj djelatnosti (Narodne novine HNŽ/K br: 3/11), kao i Zakon o turističkim zajednicama i unaprjeđenju turizma u HNŽ/K (Narodne novine HNŽ/K br: 6/00). Na području HNŽ/K djeluje Turistička zajednica HNŽ/K koja je ustanovljena temeljem federalnog zakona koji je u međuvremenu proglašen suprotnim Ustavu FBiH. Postojeći propisi o turističkim zajednicama prepoznaju samo turističku zajednicu županija i ne otvara mogućnost da se u općinama i gradovima formiraju te institucije.

  Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici krajem 2021. godine raspravljala je i o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim zajednicama u HNŽ, te je uz dosta amandmana odlučeno da se izjašnjavanje obavi na nekoj narednoj sjednicu Skupštine. Zakonskim prijedlogom omogućeno da se reaktiviraju turističke zajednice koje su svoj rad zamrznule 2003. godine kao posljedicu Izmjena i dopuna federalnog Zakona koji je presudom Ustavnog suda stavljen izvan snage. Ovim zakonskim prijedlogom omogućiti će se ponovno aktiviranje ranijih i formiranje novih turističkih zajednica koje u to vrijeme nisu postojale.

  prozor-rama mora imati suvremen i ambiciozan pristup turizmu

  Objava Pokazatelji upućuju da općina Prozor-Rama mora imati novi, suvremeni i vrlo ambiciozan pristup turizmu pojavila se prvi puta na Ramski Vjesnik.

  ramski-vjesnik.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Adin
  Adin
  Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  Šta vidjeti ?