back to top

Ovo je iznos najniže mirovine koje će biti isplaćivane od svibnja!

Umirovljenici u Federaciji BiH će od sljedećeg mjeseca dobiti uvećane mirovine. Riječ je o uvećanju po osnovu redovitog usklađivanja koje, nakon akontacije čija je primjena počela 1. siječnja, ne dostiže ni dva posto.

Tako je Upravni odbor Federalnog zavoda MIO, kako je to jučer potvrđeno, donio odluku o konačnom iznosu redovitog usklađivanja za 2024. godinu.

Prema toj odluci, mirovine se usklađuju za ukupno 6,55 posto, s primjenom od 1. siječnja ove godine. Postotak usklađivanja primjenjuje se na osnovicu koju čini iznos mirovine za prosinac 2023. godine.

Usklađivanje mirovina

”Kako su mirovine od siječnja već usklađene za pet posto, prema akontacijskom modelu usklađivanja, Upravni odbor je, na temelju pokazatelja o rastu BDP-a te indeksa potrošačkih cijena, donio odluku o konačnom usklađivanju za dodatnih 1,55 posto na osnovicu iz prosinca 2023. godine”, rekao je za Avaz.ba Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda.

U skladu s tim, najniža mirovina sa sadašnjih 565,18 KM uvećava se na 573,53 KM, a zajamčena sa 674,52 na 684,48 KM. Također, odluka o usklađivanju obuhvata i najviše mirovine ostvarene prema važećem Zakonu o MIO čiji se iznos ograničava na iznos pet najnižih mirovina te, u skladu s tim, iznose 2.867,65 KM. Također, uz isplatu penzija za travanj, bit će isplaćene i razlike između iznosa isplaćenih i konačno usklađenih mirovina za prva tri mjeseca ove godine.

Umirovljenici nisu zadovoljni postotkom usklađivanja. Kako su rekli u Savezu udruga umirovljenika FBiH, to ne zadovoljava ni osnovne potrebe umirovljenika, a veliki dio ove populacije ispašta zbog strogog zakona i famozne formule za izračun postotka usklađivanja.

Jednokratna novčana pomoć

Stoga, prioritetno od Vlade FBiH, kako je potvrdio Redžo Mehić, predsjednik Saveza, traže isplatu jednokratne novčane pomoći po uzoru na susjedne zemlje, ali i izmjenu Zakona o MIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje svih mirovina. To će, poručio je Mehić, biti okosnica njihove borbe. O tome su jučer razgovarali s ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem, a uskoro će biti održan sastanak s najužim rukovodstvom Vlade FBiH.

Prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, stopa rasta potrošačkih cijena, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI), u 2023. godini iznosila je 5,10 posto u odnosu na 2022.

Nadalje, prema procjeni Federalnog zavoda za statistiku, stopa rasta nominalnog BDP-a za 2023. iznosi 7,965 posto te se kao takav zaokružuje na 8,00 posto.

”Primjenjujući zakonsku formulu za usklađivanje mirovina 50 % CPI (2,55 %) + 50 % BDP (4,00 %), dolazimo do konačnog iznosa redovitog usklađivanja mirovina od 6,55 posto”, pojasnili su iz Zavoda.

Izvor: Avaz.ba

Objava Ovo je iznos najniže mirovine koje će biti isplaćivane od svibnja! pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas