Osnovna muzička škola s pravom javnosti “Rezonanca” Konjic: Na tri odsjeka muzički se obrazuje 61 učenik

Osnovnu muzičku školu s pravom javnosti “Rezonanca” Konjic u redovnom nastavnom procesu pohađaju 54 učenika na tri odsjeka-klavir, gitara i violina, kao i sedam učenika na pop-rock sekciji. Učenici vrijedno uče i vježbaju svirati izabrane instrumente, i uz redovno osnovno obrazovanje, uspijevaju uskladiti sve obaveze i muzički se obrazovati. Sara Dedić, učenica 3.razreda, kaže, da je u početku bilo teško savladati note, ali sada je sve puno lakše.

Učenica Sara Dedić

“Klavir je lagano učiti svirati, ali na početku, malo je bilo teže naučiti note. Sada je lakše. Ovaj instrument me smiruje i lijepo mi je svirati, slušati zvuk, koji me očarava”-priča nam Sara. Njen profesor klavira, Enis Sihirlić, ima dvanaest učenika u svojoj klasi. Ističe da je za odlične rezultate potrebno konstantno vježbati, a potvrdio je i da je Konjic grad talenata.

“Imamo puno posla, ali kada se radi s djecom, nekada čas od 45 minuta prođe za pet minuta. U muzici je najvažnije, bez obzira koji je instrument, da se konstantno vježba, svaki dan, pa koliko god, jer bitno je da se dijete “druži” s instrumentom. Na taj nači brže savladaju i note. Inače, Konjic je poznat po talentima, muzičarima, pjevačima, a pošto dolazim iz Mostara, mi možemo pozavidjeti na ovolikom broju učenika i na svemu što se radi u školi”-kazao je Sihirlić. Na Odsjeku za gitaru upoznajemo dva dječaka. Edin Šarić i Laris Krezić su učenici 2.razreda i obojica uče svirati gitaru.

osnovna muzička škola s pravom javnosti "rezonanca" konjic: na tri odsjeka muzički se obrazuje 61 učenik
Učenici Laris Krezić i Edin Šarić

“Kad god sam slušao neke pjesme, ovaj instrument bi se posebno isticao, pa sam zato izabrao gitaru”-kaže nam Edin, dok njegov prijatelj Laris naglašava da voli svirati gitaru po akordima.

“To mi je malo lakše svirati, a i zanimljivije je. Za sada mi ide dobro i nemam namjeru da prekinem”-dodaje Laris. Njihov profesor Emir Bečirović, ističe, da imaju dva odsjeka gitare, klasični i pop- rock sekcija. “Na klasičnom odsjeku radimo prema nastavnom planu i programu, te svi učenici idu na časove solfeđa, dok na pop-rock sekciju idu svi oni koji su završili klasični odsjek ili idu uporedo na oba da bi imali više motivacije za rad, ili da bi naučili nešto što žele za svoju dušu”-kazao je Bečirović.

radiokonjic.ba

06.11.2023.

[email protected]

radiokonjic.ba

Popularno danas