back to top

Operativna akcija „Index“ – lišeno slobode šest osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su (18. 3. 2024. godine) u operativnoj akciji „Index“ pretresli poslovne i stambene objekte i pokretne stvari na 13 lokacija i slobode lišili šest osoba.

Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih. O njihovom daljem statusu u zakonskom roku odlučit će postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U pretresima koji su realizirani na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih osoba, pečati, 24.000 eura i 20.000 konvertibilnih maraka, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Kao što smo ranije istakli, ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih osoba, a istražne aktivnosti odnose se na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini.

Pretresi su realizirani po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

radiokonjic.ba/SIPA BiH

18.03.2024.

radiokonjic.ba

Popularno danas