More
  VijestiOmbudsmen BiH Mitrović poziva vlasti HNK da otklone diskriminaciju Srba

  Ombudsmen BiH Mitrović poziva vlasti HNK da otklone diskriminaciju Srba

  Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Ljubinko Mitrović izražava zabrinutost zbog teškog položaja Srba u Federaciji BiH čemu, između ostalog, ide u prilog i najnovija informacija prema kojoj je nakon provedenog konkursa u MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona zaposleno 26 osoba, među njima nijedan Srbin.

  Ombudsmen ističe da Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nisu konstitutivan narod, s obzirom na to da Ustav tog kantona i drugi instrumenti prava u tom dijelu Federacije BiH nisu usaglašeni sa odredbama Ustava Federacije BiH i obavezujućom Odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda iz 2000. godine.

  Ombudsmen u saopćenju za javnost apeluje na kantonalne organe da preduzmu sve neophodne radnje kako bi se otklonile višegodišnje štetne posljedice, a ključna od njih jeste da su Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu diskriminisani, te da je njihov sveukupni položaj godinama izuzetno težak i kompleksan, a sve kako bi se konačno proklamovala, ali i obezbijedila maksimalna jednakost svih građana tog kantona u ostvarivanju njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda.

  Ombudsmen Mitrović podsjeća da, imajući u vidu žalbe koje su se odnosile na diskriminaciju na nacionalnoj osnovi u svim policijsko-bezbjednosnim agencijama u Bosni i Hercegovini prilikom procedure zapošljavanja i ostvarivanja prava iz i po osnovu radnog odnosa, te cijeneći značaj  navedene oblasti, Ombudsmeni za ljudska prava BiH su, u skladu sa svojim ovlaštenjima iz člana 2. Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH još 2017. godine sačinili Specijalni izvještaj o nacionalnoj i polnoj strukturi zaposlenih u policijsko-bezbjednosnim agencijama u BiH, sa preporukama za unapređenje stanja u toj oblasti.

  Prema tom izvještaju u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona od ukupno 982 zaposlena svega su 82 Srbina i bez ijednog rukovodnog radnika iz reda srpskog naroda.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img