back to top

Empatija prema prirodi i životinjama ključni su za zdravo i sretno, prosperitetno društvo

Prema brojnim izvorima koji uključuju i udruženje za zaštitu životinja “Prijatelji životinja” i dokumentovanim foto i video materijalima koje ovdje ne dijelimo radi uznemirujućeg sadržaja, u BiH je na više različitih lokacija ponovo dolazi do slučajeva brutalnosti i krajnje nehumanosti u odnosu prema nedužnim psima koji su prisiljeni da žive napušteni na ulicama. 

U Tuzli i Osmacima masovni odstrel napuštenih pasa od strane lovaca i to uz podršku i klicanje određenog broja građana; u Konjicu brutalno trovanje pasa koji potom umiru u mukama na očigled građana pa i djece; u Lukavcu netransparentno “uklanjanje” zdravih i socijaliziranih pasa kojima se gubi svaki trag i o čijoj sudbini ne postoje zakonom propisane javne informacije… 

Ovaj niz nedavnih brutalnosti prema psima u BiH u periodu od februara do aprila 2024. godine je ne samo iznimno uznemirujući za sve empatične i humane građane, već i indikator da njihovi predstavnici u vlasti budžetska sredstva namijenjena uspostavljanju zakonskog, efikasnog Sistema za upravljanje populacijom pasa koji zasigurno jedini može problem pasa lutalica staviti pod kontrolu trajno, troše na guranje problema “pod tepih”, pri tome čak nalažući ili u najmanju ruku tolerišući ekstremno brutalno mučenje trovanjem i odstrel lovačkim puškama u naseljenim područjima gdje se igraju i naša djeca.

Brutalnost prema životinjama ne ide u prilog ni etičkom profilu zajednica uzevši u obzir da nehumanost prema životinjama i neodgovornost prema prirodi sigurno ne vodi ka bolje uređenom, sretnijem i sigurnijem društvu kojem svi stremimo. 

Fondacija Dogs Trust još od 2012. godine u BiH ulaže ogromne napore, resurse i kapacitete da pomogne nadležnim službama i institucijama da upravljanje populacijom pasa usklade sa evropskim standardima i tako osiguraju da psi u konačnici ne moraju da žive bez prijeko potrebne skrbi ljudi. 

Od finansiranja masovne sterilizacije za napuštene, i besplatne sterilizacije za vlasničke pse, te podizanja kapaciteta veterinarske struke za malu praksu, do edukacije vlasnika pasa, djece i šire javnosti i programa kvalitetnog udomljavanja, Dogs Trust je tokom godina dao značajan doprinos u postavljanju standarda i efikasnosti zakonskog rješavanja problema koji se pojavio isključivo zbog neodgovornosti ljudi. 

Psi na ulicama nisu problem sami po sebi, već njegova posljedica, a svaki problem moguće je riješiti jedino ako se djeluje na njegov korijen. Oni su sastavni dio našeg društva i kao vrsta koja je zasluženo nazvana čovjekovim najboljim prijateljem, zaslužuju da imaju dobru i odgovornu skrb ljudi, a oni koji su na ulici, sasvim sigurno to nisu sami izabrali i sami trpe nesiguran i često okrutan život. 

Empatija prema prirodi i životinjama ključni su za zdravo i sretno, prosperitetno društvo koje za svoju djecu želi bolju budućnost, i koje ni pod koju cijenu ne odobrava nehumanost i neodgovornost prema bilo kojem živom biću.

Dogs Trust podsjeća da je netransparentno uklanjanje pasa, nedostatan nadzor nad vlasnicima pasa, korištenje masovnih, nehumanih skloništa, i posezanje za brutalnim i nehumanim metodama (kao što je odstrel, trovanje, mučenje i ubijanje), ne samo nedopustivo, već i neefikasno jer samo produbljava problem, i to trošeći budžetska sredstva na maskiranje problema. 

Problem se ne rješava ad hoc samo kada počne eskalirati, već dosljednom provedbom zakonskih mjera, edukacijom cijelog društva, ali i sankcijama protiv neodgovornih počinioca nezakonitih, a posebno nehumanih djela. 

Stoga Fondacija Dogs Trust ponovo poziva nadležne vlasti, ali i građane, da ne tolerišu brutalnost i nehumanost prema ovim plemenitim životinjama, te da se angažuju na rješavanju problema koji je nastao neprovođenjem zakona i zbog neodgovornog odnosa prema psima, na human, sistemski način koji je jedini efikasan i jedini koji dovodi do trajnog i održivog rješenja. 

Za detaljne informacije o efikasnom, humanom i zakonom propisanom načinu rješavanja problema na trajan način preuzmite Priručnik za lokalne vlasti koji je zasnovan na kontekstu problema konkretno u BiH i daje sve potrebne smjernice za njegovo rješavanje u korist cijelog društva i životinja u njemu, na https://dogstrust.ba/ pod Resursi za javnost.

Popularno danas