Održan 15. tradicionalni pohod na Kobačevo

U nedjelju, 24.jula 2022.godine, je održan 15. tradicionalni pohod Kobačevo 2022., u MZ Glavatičevo, u sklopu kojeg su učesnici ovog događaja evocirali uspomene na šehide s ovoga područja i BiH.                    

Lokacija koju su posjetili učesnici pohoda je mjesto pogibije Ibre Hebibovića, koji je poginuo 1993.godine.

„Petnaest godina obilazimo ovo mjesto, prisjetimo se r. Ibre i svih župskih šehida, ali i šehida BiH, poklonimo im jasin i proučimo Fatihu“ – izjavio je za Radio Konjic predsjednik MZ Glavatičevo, Emin Hebibović, koji dodaje da u pohodu učestvuju i mlađi i stariji, koji idu pješke, stazama približno onima koje su se koristile u ratnom vremenu.

Održan 15. tradicionalni pohod na Kobačevo

Hebibović je pojasnio da je Kobačevo plato u centru i razmeđu Crvnja, Veleža i Prenja, i da se nalazi između Tjemena i Ratkamena.

Na Kobačevo se može doći jedino preko Boračkog jezera i Boraka, rekao je Emin Hebibović, naglašavajući da posljednjih godina pokušavaju da naprave put iz Glavatičeva do platoa. 

„Tu je glavnina imanja stanovnika sa lijeve obale Neretve. To su manja imanja u nizinama, koja su mještani u prošlosti uvijek koristili za proizvodnju stočne hrane, krompira i ostaloga, koja smo nastojali da povežemo putnom komunikacijom, a etapno je nešto rađeno. Prošle godine, prije nevremena, je urađena jedna dionica djelimično, tako da smo se dobro približili tom platou, ali očekujemo u narednom periodu da će se to nastaviti i da to konačno spojimo“ – izjavio je Hebibović za Radio Konjic.

  Halid Baraković pobjednik kosidbe u Blazinama
održan 15. tradicionalni pohod na kobačevo
Održan 15. tradicionalni pohod na Kobačevo

Put sadašnjom komunikacijom, zbog visokih cijena nafte i velike udaljenosti, nije rentabilan za bavljenje poljoprivredom, tako da ljudi radije uzmu drugu, bližu zemlju pod zakup, nego da rade svoje, zaključio je predsjednik MZ Glavatičevo Emin Hebibović. 

radiokonjic.ba

foto: Emin Hebibović

25. 07. 2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi