Kinesko veleposlanstvo Mostaru doniralo opremu vrijednu 15.000 maraka

-

Veleposlanstvo Narodne Republike (NR) Kine u utorak je Gradu Mostaru predalo donaciju u vidu zaštitnu opreme od covida-19, vrijednu oko 15.000 maraka.

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić kazao je kako je riječ o vrlo ozbiljnoj donaciji.

– Uglavnom se radi o zaštitnim odjelima, maskama i ostaloj opremi koja je potrebna za pandemiju i koja će nam odlično doći s obzirom da se nalazimo u trećem valu, a svi smo svjedoci kako se radi o vrlo agresivnom i teškom valu. Oba doma zdravlja Grada Mostara još uvijek se vrlo uspješno bore, a ova donacija će nam dodatno pomoći u svemu tome – kazao je Kordić.

Ovim putem još jednom je uputio apel građanima na pridržavanje svih propisanih mjera.

– Opet ponavljam kako je riječ o jako ozbiljnom valu koji trenutno jako opterećuje i Dom zdravlja Stari Grad i Dom zdravlja Mostar. S veleposlanikom smo također razgovarali i o mjerama koje Kinezi poduzimaju i provode kada je u pitanju cijepljenje, s obzirom da su oni već ranije krenuli u tom smjeru, i želimo kontaktirati s njima kako bi vidjeli iskustva u vezi cijepljenja, a i kako bi se trebalo ponašati nakon cijepljenja i što nas očekuje – istaknuo je mostarski gradonačelnik.

Veleposlanik Narodne Republike (NR) Kine u BiH Ji Ping kazao je kako je “kinesko veleposlanstvo po potrebama Doma zdravlja Mostar i uz podršku Ureda Dragana Čovića odlučilo donirati navedenu opremu”.

– Drago mi je što smo danas u Mostaru i što doprinosimo vašoj pobjedi nad koronavirusom. Nadam se kako ćete se što prije vratiti normalnom životu i gospodarskom razvoju – kazao je Ping.

Dodao je kako se kineski narod trenutno također još uvijek bori protiv covida-19.

– Svakog dana u kontinentalnom dijelu Kine ima više od 10 uvezenih slučajeva iz inozemstva, a novih lokalnih slučajeva više nemamo. Što se tiče borbe protiv pandemije, najvažnije je da bude discipline i da se poštuju preventivne mjere, kao i mjere za samoizolaciju, jer prevencija je iznad svega – istaknuo je kineski veleposlanik.

Vršiteljica dužnosti ravnatelja Doma zdravlja Mostar Kristina Bevanda kazala je kako je u jeku ovog jako teškog trećeg vala koronavirusa svaka pomoć dobrodošla.

– Zaštitna oprema koju smo dobili je naše osnovno oružje za svakodnevni rad s covidom-19, a druga jednako bitna, a možda i bitnija stvar je vakcinacija, odnosno cijepljenje i očekivanje tih ozbiljnijih doza gdje bi mogli krenuti u masovno cijepljenje i pokušati se na taj način umiješati u ovaj treći val kako bismo ga, nadamo se, stavili pod kontrolu – istaknula je Bevanda.

Dodala je kako je Dom zdravlja Mostar danas povukao prvi dio njihovog dijela doza Pfizer cjepiva, koja su dobila dozvolu za distribuciju.

– Ostala cjepiva, ostatak koji je došao od AstraZenece i kinesko cjepivo još uvijek čekaju papirologiju, tako da bi u toku pet do šest dana trebali dobiti ostatak tih cjepiva. Ovaj tjedan je plan završiti cijepljenje zdravstvenih radnika i neki dio staračkih domova, iako smo mi skoro sve staračke domove koji su pod našom ingerencijom uspjeli cijepiti prvom turom AstraZenece koju smo dobili. Vrlo brzo očekujemo i masovno cijepljenje, pokušavamo sve pripremiti tako da smo na terenu i cijepimo ljude čim nam cjepivo stigne u ruke – kazala je Bevanda.

Na današnjem sastanku gradonačelnika Kordića, veleposlanika Pinga i doktorice Bevande, osim o temi koronavirusa, razgovaralo se i o gospodarstvu u ovoj regiji, kao i o razvoju u smjeru Zračne luke i turizma grada Mostara.

spot_img

Mostar vijesti