More
  VijestiKulturaIzložba "Industrijalizacija u toku" dobitnik prestižne međunarodne nagrade

  Izložba “Industrijalizacija u toku” dobitnik prestižne međunarodne nagrade

  Izložba “Industrijalizacija u toku”, u produkciji Cultural Heritage without Borders BiH (CHwB), Fondacija kulturno naslijeđe bez granica, dobitnik je prestižne međunarodne nagrade BigSEE Architecture Award 2021. u kategoriji Landscape and urban space a koja se dodjeljuje za dvadeset i jednu zemlju jugoistočne Evrope, te da je nominirana za Grand Prix. 

  Multimedijalna izložba rezultat je multidisciplinarnog pristupa u radu grupe stručnjaka različitih profila, arhitekata, grafičkih dizajnera, historičara koji su putem savremene interpretacije baštine uz inovativan pristup u dizajnu i vizuelnom identitetu posjetioce vodili na svojevrsno putovanje kroz stogodišnji razvoj industrije, učili o tome kako je industrija mijenjala i modernizirala bosanskohercegovačko društvo, ukazali šta ona predstavlja u kulturi sjećanja, te zašto je industrijsko naslijeđe kao dio evropske kulturne baštine danas važno. 

  Nagradom BigSEE izložba “Industrijalizacija u toku”, autorsko djelo tima: Sanja Vrzić, Aleksandra Nina Knežević, Amra Čusto, Peđa Kazazović, Adisa Džino Šuta i saradnici, ocijenjeno je kao zanimljiv, originalan izraz koji baštinu čini vidljivijom, kao kreativno i odgovorno prezentiranje naslijeđa namijenjeno svima, ali posebno mlađim generacijama. Dizajnersko rješenje, grafički prikazi, kratki filmovi, uz birane tekstualne sadržaje omogućili su “živi” doživljaj industrije i interakciju publike sa svakim dijelom izložbe. 

  Izložba je realizirana u saradnji sa Europskom unijom, a dodatan značaj joj daje činjenica da je nastala i u partnerstvu sa baštinskim institucijama: Historijskim muzejom BiH, Muzejom grada Zenice, Muzejem Jugoslavije i Filmskim centrom Sarajevo. Zadovoljstvo autorima predstavlja i što je tokom 2020. godine predstavljena u četiri bosanskogercegovačka grada: Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Zenici. 

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img