Iz Vlade HNK-a poručuju da zdravstveni sistem mora funkcionirati

-

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona pozvali su u petak reprezentativni Nezavisni sindikat djelatnika SKB-a Mostar da prihvati ponudu Pregovaračkog tima Vlade i svih poslodavaca u HNk-u za povećanje primanja i time izjednače svoja prava s liječničkim osobljem.

– Još jednom pozivamo reprezentativni Nezavisni sindikat djelatnika SKB-a Mostar da prihvate realnu ponudu Pregovaračkog tima Vlade i svih poslodavaca u HNk-u za povećanje primanja od 27 do 36 posto kroz dvije godine, i time izjednače svoja prava s liječničkim osobljem. Javno obznanjujemo da je Pregovarački tim Vlade i svih poslodavaca u HNK-u ponudio reprezentativnom sindikatu SKB-a Mostar dvogodišnje povećanje primanja zdravstvenih neliječničkih djelatnika u iznosu od ukupno 18 milijuna maraka – navodi se u priopćenju Vlade HNK-a.

Dodaju kako ovaj kanton više ni dana ne smije biti talac privatnih agendi i politizacije pojedinaca koji su vješto izmanipulirali i uzurpirali čitav zdravstveni i društveni sistem.

Uz to, pozvali su ravnatelje bolnica i domova zdravlja da odmah, bez odgode, osiguraju normalnu i kvalitetnu punu zdravstvenu uslugu za svo stanovništvo i sve zdravstvene osiguranike.

– Dok su svi drugi granski sindikati kojima je Vlada stvarni poslodavac, svjesni iznimno teškog stanja kroz koje prolazimo, spremno prihvatili realnost i pokazali punu kooperativnost u socijalnom dijalogu, poručujemo kako ne vjerujemo da sindikalni čelnici dva spomenuta sindikata predstavljaju volju većine časnih i poštenih zdravstvenih djelatnika. Prije svega jer i u onom kriznom vremenu stanja nepogode i ‘lockdowna’ kanton radnu obvezu zdravstvenom osoblju Krizni štab nije bio prisiljen uvoditi zbog te većine časnih i predanih svom iznimnom pozivu, nego zbog one manjine koja uvijek i u svakom trenutku ima opravdanje za nerad, nemire i izbjegavanje svake obveze – kažu iz kantonalne vlade.

Smatraju kako su pokazali dovoljno strpljenja, no da je došlo vrijeme da se s performansima prekine, a da šačica, kako kažu, ispolitiziranih prestane manipulirati ogromnim brojem časnih ljudi i prestane, zbog svojih osobnih agenda, iskorištavati stvarnu potrebu za unaprjeđenjem postojećeg materijalnog statusa svojih kolega koji rade u domovima zdravlja i bolnicama HNK-a.

Podsjećaju kako je Pregovarački tim Vlade i poslodavaca, pregovarajući s reprezentativnim sindikatom koji je predstavljao neliječničko osoblje zaposleno u zdravstvenom sistemu, još prije tri godine predlagao sklapanje trogodišnjeg kolektivnog ugovora i snaženje prava tih djelatnika, što je odbijeno od strane tadašnjih sindikalnih vođa.

– Eventualno pristajanje na nelogična i nerazumna traženja dva sindikata koji sada već teroriziraju građane svakodnevnim uličnim marševima u jednom dijelu grada Mostara (da ne spominjemo i evidentirana fizička nasilja iz prethodnih povorki), dovelo bi do kolapsa i mogućeg potpunog urušavanja cjelokupnog financijskog i društvenog sistema HNK-a što je put koji bi vodio scenariju iz 2014. godine. Na to ovu Vladu nitko neće natjerati, ma kakav performans taj netko izvodio – ističu iz Vlade HNK-a.

Navode kako pacijentima liječnička usluga mora biti pružena, ako ni zbog čega drugog, onda po osnovi izdvajanja za zdravstveno osiguranje koje im se od svake plaće redovito odbija.

– Došli smo u opasnu situaciju da određeno tehničko osoblje uzima sebi za pravo obavljati bolničku trijažu nad pacijentima koji su primorani, uz svoja osiguranja, tražiti pomoć u privatnom sektoru za čitav raspon bolesti i zdravstvenih stanja. Zbog toga smo svjedočili i opravdanim žestokim reakcijama pojedinih liječnika i pacijenata na bolničkim odjelima – kaže se u priopćenju kantonalne vlade.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Podijeli članak

Najnovije

spot_img