Iz Vlade HNK-a poručuju da zdravstveni sistem mora funkcionirati

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona pozvali su u petak reprezentativni Nezavisni sindikat djelatnika SKB-a Mostar da prihvati ponudu Pregovaračkog tima Vlade i svih poslodavaca u HNk-u za povećanje primanja i time izjednače svoja prava s liječničkim osobljem.

– Još jednom pozivamo reprezentativni Nezavisni sindikat djelatnika SKB-a Mostar da prihvate realnu ponudu Pregovaračkog tima Vlade i svih poslodavaca u HNk-u za povećanje primanja od 27 do 36 posto kroz dvije godine, i time izjednače svoja prava s liječničkim osobljem. Javno obznanjujemo da je Pregovarački tim Vlade i svih poslodavaca u HNK-u ponudio reprezentativnom sindikatu SKB-a Mostar dvogodišnje povećanje primanja zdravstvenih neliječničkih djelatnika u iznosu od ukupno 18 milijuna maraka – navodi se u priopćenju Vlade HNK-a.

Dodaju kako ovaj kanton više ni dana ne smije biti talac privatnih agendi i politizacije pojedinaca koji su vješto izmanipulirali i uzurpirali čitav zdravstveni i društveni sistem.

Uz to, pozvali su ravnatelje bolnica i domova zdravlja da odmah, bez odgode, osiguraju normalnu i kvalitetnu punu zdravstvenu uslugu za svo stanovništvo i sve zdravstvene osiguranike.

– Dok su svi drugi granski sindikati kojima je Vlada stvarni poslodavac, svjesni iznimno teškog stanja kroz koje prolazimo, spremno prihvatili realnost i pokazali punu kooperativnost u socijalnom dijalogu, poručujemo kako ne vjerujemo da sindikalni čelnici dva spomenuta sindikata predstavljaju volju većine časnih i poštenih zdravstvenih djelatnika. Prije svega jer i u onom kriznom vremenu stanja nepogode i ‘lockdowna’ kanton radnu obvezu zdravstvenom osoblju Krizni štab nije bio prisiljen uvoditi zbog te većine časnih i predanih svom iznimnom pozivu, nego zbog one manjine koja uvijek i u svakom trenutku ima opravdanje za nerad, nemire i izbjegavanje svake obveze – kažu iz kantonalne vlade.

  Počasnim skokom i bacanjem cvijeća u Neretvu obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Smatraju kako su pokazali dovoljno strpljenja, no da je došlo vrijeme da se s performansima prekine, a da šačica, kako kažu, ispolitiziranih prestane manipulirati ogromnim brojem časnih ljudi i prestane, zbog svojih osobnih agenda, iskorištavati stvarnu potrebu za unaprjeđenjem postojećeg materijalnog statusa svojih kolega koji rade u domovima zdravlja i bolnicama HNK-a.

Podsjećaju kako je Pregovarački tim Vlade i poslodavaca, pregovarajući s reprezentativnim sindikatom koji je predstavljao neliječničko osoblje zaposleno u zdravstvenom sistemu, još prije tri godine predlagao sklapanje trogodišnjeg kolektivnog ugovora i snaženje prava tih djelatnika, što je odbijeno od strane tadašnjih sindikalnih vođa.

– Eventualno pristajanje na nelogična i nerazumna traženja dva sindikata koji sada već teroriziraju građane svakodnevnim uličnim marševima u jednom dijelu grada Mostara (da ne spominjemo i evidentirana fizička nasilja iz prethodnih povorki), dovelo bi do kolapsa i mogućeg potpunog urušavanja cjelokupnog financijskog i društvenog sistema HNK-a što je put koji bi vodio scenariju iz 2014. godine. Na to ovu Vladu nitko neće natjerati, ma kakav performans taj netko izvodio – ističu iz Vlade HNK-a.

Navode kako pacijentima liječnička usluga mora biti pružena, ako ni zbog čega drugog, onda po osnovi izdvajanja za zdravstveno osiguranje koje im se od svake plaće redovito odbija.

– Došli smo u opasnu situaciju da određeno tehničko osoblje uzima sebi za pravo obavljati bolničku trijažu nad pacijentima koji su primorani, uz svoja osiguranja, tražiti pomoć u privatnom sektoru za čitav raspon bolesti i zdravstvenih stanja. Zbog toga smo svjedočili i opravdanim žestokim reakcijama pojedinih liječnika i pacijenata na bolničkim odjelima – kaže se u priopćenju kantonalne vlade.

  Preminuo fra Ivan Ševo, član Hercegovačke franjevačke provincije

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi