Ispred OHR-a protest zbog najavljenih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) u Sarajevu, večeras u 19 sati bit će održani mirni protesti građana povodom najavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH.

Dervo Sejdić, apelant pred Sudom za ljudska prava, pozvao je građane na proteste, kao reakciju na neslaganje s planiranim izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Pozivu su se pridružile i pojedine političke stranke – Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Demokratska fronta (DF), Pokret demokratske akcije (PDA) i Naša stranka.

“Demokratska fronta pridružuje se pozivima Derve Sejdića i SDP-a građanima i također poziva na mirne proteste povodom namjere visokog predstavnika u BiH da nametne diskriminirajuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH”, kaže se u saopćenju Demokratske fronte (DF).

Iz DF-a su istaknuli kako je građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva “jedini preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine”.

Pozvali su sve građane Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu da se u 19 sati u što većem broju okupe ispred OHR-a i tako pošalju “jasnu poruku da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim stadardima u potpnosti neprihvatljiva”.

“Nećemo dopustiti podjelu naše domovine, i za nju ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima. Borba za državu i dostojanstvo svih nas ne može i ne smije biti izgubljena”, ističe se u saopćenju.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt u utorak bi trebao saopćiti odluku u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH.

  VIDEO/ MORH : Canadair upućen na gašenje požara u BiH!

Stranka demokratske akcije pridružila se pozivima političkih stranaka koje su pozvale građane da večeras na miran način protestuju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

“Stranka demokratske akcije poziva članove, simpatizere i građane da se masovnim okupljanjem ispred zgrade OHR-a u Sarajevu suprotstave najavljenim odlukama Visokog predstavnika o izmjeni Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH”, naveli su.

Savez za bolju budućnost BiH ( SBB BiH) podržava večerašnje mirne proteste ispred zgrade OHR-a povodom najavljene odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

– Današnje okupljanje građana i stranačkih aktivista demokratski je način pokazivanja nezadovoljstva najavom uvođenja mogućnosti da svaki građanin svih kantona neće moći birati koga hoće ili se kandidirati.

Ovom najavljenom opcijom bitno su poništeni i efekti eventualne Šmitove odluke o podizanju tehničkog standarda izbora i ukidanju svih dugogodišnjih blokada u Federaciji BiH.

SBB podržava ovaj način iskazivanja građanskog nezadovoljstva i najavljuje prisustvo svojih članova pred OHR-om – navode iz SBB-a. 

Preuzeto sa BHRT, Klix i Dnevni avaz

foto avaz.ba

25.07.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi