ISELILI SMO PROZOR-RAMU, ISELIĆEMO I TEBE: Ako te štiti HDZ, možeš napraviti ribnjak na glavnom izvoru pitke vode

Već dvije decenije nadležne institucije ne žele da se bave činjenicama da firma TIP Dekorativa iz Prozor-Rame nezakonito koristi korito i izvor rijeke Krupić. Član Nadzornog odbora i dioničar ove firme je otac ministra pravde BiH Josipa Grubeše. Umjesto da nadležni sudovi i inspekcije zaustave takav postupak, zabranjuje se rad čovjeku koji je ukazao na te nezakonitosti.

Jozo Zadrić iz sela Perići u općini Prozor-Rama već više od dvije decenije bavi se uzgojem ribe. Nekoliko metara nizvodno od izvora Krupić nalazi se Jozina obiteljska kuća a ispred kuće ribnjak. U ribnjaku je zajedno sa Jozom radila čitava njegova obitelj- sin, snaha i unuci. Preko puta Jozinog ribnjaka nalazi se i ribnjak u vlasništvu firme TIP Dekorativa.

“Sve što imam sam uložio u ovaj ribnjak, sve papire imam a sad ta firma hoće da me zatvori”, počinje svoju priču kroz suze Jozo Zadrić.

Foto: Jozo Zadrić ispred svog ribnjaka

Čitav život porodice Zadrić promijenio se 2018. godine kada je nakon 20 godina pravne borbe sud u Konjicu Jozi zabranio rad i naložio zatvaranje ribnjaka. Nakon presude, koja mu oduzima pravo na rad i jedine prihode za njegovu porodicu, Jozo je imao moždani udar od kojeg se do danas nije oporavio. Pravnu borbu za opstanak porodičnog posla, koji za porodicu Zadrić znači egzistenciju, nastavio je Jozin sin Milenko.

Milenko Zadrić objašnjava da je zabranu rada ribnjaka tražila firma TIP Dekorativa koja je nezakonito u koritu rijeke Krupić napravila svoje bazene tako da prečišćene otpadne vode iz muljnog bazena ribnjaka porodice Zadrić umjesto u korito rijeke idu u bazene te firme.

Općina ne reaguje ni što je ova firma prikačila cijevi na glavni izvor za vodosnadbijevanje čitave Općine, prije grada su zakačeni. Na srcu izvora je mrjestilište Dekorative i ne smije im Općina ništa, bar da obavijesti svoje stanovništvo da ne smiju piti vodu. Federalno ministarstvo im je poništilo vodnu dozvolu jer su zakačeni u prvoj vodozaštitnoj zoni. Drugu rijeku prekape, ne ostane ništa vode, stanovništvo je pisalo peticiju jer oni tu vodu koriste za navodnjavanje ali ništa im niko ne može”, kaže Milenko.

Peticije su ranije pisali i stanovnici nizvodnog sela jer u ljetnjim mjesecima ostanu bez vode za navodnjavanje svojih parcela ali bezuspješno.

Agencija za vodno područje Jadranskog mora nadležna je za izdavanje vodnih dozvola firmi TIP Dekorativa i ribnjaku porodice Zadrić. TIP Dekorativa svaki put, iako nije ispunila zahtjeve, od Agencije dobije vodnu dozvolu. Nakon žalbi porodice Zadrić, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dozvolu je poništilo potvrđujući navode Milenka i Joze Zadrića.

Sve ove navode Milenko je više puta prijavljivao nadležnoj inspekciji ali bezuspješno.

iselili smo prozor-ramu, iselićemo i tebe: ako te štiti hdz, možeš napraviti ribnjak na glavnom izvoru pitke vode

Otac ministra pravde BiH je u Nadzornom odboru, dioničar te firme, prije toga je radio tamo i tu je prije dvije godine i penzionisan. Ja samo sumnjam u to, ništa drugo nema, tu ima uticaj i to je to. Ta firma je njegovom ocu dala stan, posao i partijsku knjižicu tada, ovaj direktor mu je sve pogodnosti dao – ti si sada na položaju i vrati to nama sada. Neko ima pik na ovaj ribnjak, hoće ga kupiti za marku samo da se nas riješe i da nas isele jer ako nemam ribnjak, ja nemam posao i moram ići. Šta ću, od čega ću živjeti? Čitav život smo uložili ovdje, ovo nam je jedini izvor primanja jer ne mogu naplaćati ni sud, ni advokate. Svi smo bili prijavljeni u ribnjak –  žena, sin i ja ali morali smo se odjaviti i otići na biro”, kaže Milenko.

iselili smo prozor-ramu, iselićemo i tebe: ako te štiti hdz, možeš napraviti ribnjak na glavnom izvoru pitke vode

Prema podacima Sarajevske berze član Nadzornog odbora TIP Dekorative je Mijo Grubeša, otac Josipa Grubeše, ministra pravde BiH. Na čelu Agencije za vodno područje Jadranskog mora je Damir Mrđen, kadar HDZ, stoga ne iznenađuje činjenica da se firmi u čijem Nadzornom odboru sjedi otac ministra pravde progleda kroz prste kada je riječ o dobijanju vodne dozvole čak i kada direktno ugrožavaju glavni izvor pitke vode za Općinu Prozor-Rama.

Dvije decenije pravne borbe

Polovinom 1987. godine Jozi Zadriću, mimo njegove volje, opština je oduzela oko sedam duluma zemlja za izgradnju ribnjaka.

Iselili smo Ramu, iselit ćemo i tebe”, to su mi rekli kada su mi uzeli zemlju da ne bi pravio probleme i ostao bez svega a sada ponovo hoće da mi uzmu i ovo što mi je ostalo, počinje priču Jozo Zadrić o pravnoj borbi za zaštitu porodičnog posla koja traje više od 20 godina i došla je i do Strasbourga.

iselili smo prozor-ramu, iselićemo i tebe: ako te štiti hdz, možeš napraviti ribnjak na glavnom izvoru pitke vode

Od 1998. godine Jozo Zadrić i njegova porodica dokazuju da firma TIP Dekorativa, koja je sada vlasnik ribnjaka, nezakonito koristi javno dobro izvor i vodotok rijeke Krupić koji su pretvorili u svoje bazene za uzgoj ribe. Firma TIP Dekorativa već više od 20 godina inspekcijama i tužbama pokušava zabraniti rad ribnjaka u vlasništvu porodice Zadrić jer, kako to navode u tužbama i prijavama inspekciji, otpadne vode iz ribnjaka porodice Zadrić ulaze u njihov ribnjak i uzrokuju uginuće ribe.

Do 2018. godine za nadležne sudove tužbe firme TIP Dekorativa bile su neosnovane i odbijane. U 2018. godini sutkinja Općinskog suda u Konjicu Amra Muratbegović donosi za porodicu Zadrić spornu presudu kojom im se zabranjuje rad.

iselili smo prozor-ramu, iselićemo i tebe: ako te štiti hdz, možeš napraviti ribnjak na glavnom izvoru pitke vode

Foto: Amra Muratbegović

Tuženik (o.a porodica Zadrić) će prestati sa svakom proizvodnjom ribe, svih vrsta i uzrasta, te kaniti se svakog opterećenja vode, svim otpadnim materijalima i omogućiti nesmetan protok čiste vode“, navodi se u presudi Općinskog suda u Konjicu iz 2018. godine.

Porodica Zadrić žalila se na ovu odluku ali su svi viši sudovi odbili njihovu žalbu pa su odlučili svoja prava tražiti na sudu u Strazburu. Bezbroj kontradiktornosti u posljednjoj presudi potvrđuje i ranije presude Kantonalnog suda u Mostaru u kojoj je navedeno da sud ne može naložiti porodici Zadrić da prestanu sa radom „jer je za to nadležan upravni organ u skladu sa Zakonom o vodama“.

Osim toga, u obrazloženju svoje presude sutkinja Muratbegović navodi da je ekspertni tim sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva radio nalaze o stanju vode, ribe, biljki u i oko ribnjaka porodice Zadrić.

Rezultati te analize nisu pokazali nikakva zagađenja, a neki od mjerenih parametara vode bili su i bolji na izlazu iz ribnjaka porodice Zadrić nego na ulazu.  Jedan od članova ekspertnog tima PMF-a bio je i Rifat Škrijelj, koji je u svom iskazu naveo ove činjenice navodeći da je to “najvjerovatnije zbog održavanja higijene i prečišćavanja vode“.

iselili smo prozor-ramu, iselićemo i tebe: ako te štiti hdz, možeš napraviti ribnjak na glavnom izvoru pitke vode

Škrijelj  je u izjavi na sudu rekao i da bi analize trebalo napraviti za sva godišnja doba jer nalazi ne bi bili isti da se voda uzrokuje u julu ili avgustu pod uslovom da se „ništa ne dira u odnosu na stanje kakvo je zatečeno prilikom uviđaja“. Međutim TIP Dekorativa, iako je pristala da se urade ovi dodatni nalazi, nikada ih nije platila pa tako oni nisu ni urađeni.

To nije bio problem za sutkinju Muratbegović pa je i bez ovog dokaza zaključila da je ribnjak TIP Dekorative opterećen štetnim vodama ribnjaka porodice Zadrić uzimajući u obzir zaključke vještaka Avde Sofradžije, koji „svoje zaključke izvodi primjenom empirijske metode“, znači bez stvarnih dokaza već „očekivanim uticajima“ gornjih ribnjaka na donje.

iselili smo prozor-ramu, iselićemo i tebe: ako te štiti hdz, možeš napraviti ribnjak na glavnom izvoru pitke vode

Sad sam ja podnio tužbu i ja ću sad dokazivat da nikome ne činim štetu, platio sam da izađu na teren građevinski vještak, geometar, Prirodno-matematički fakultet da vidim šta će oni reći”, kaže Milenko Zadrić navodeći da ako za ijedan bazen firme TIP Dekorativa nadležne institucije nađu da ima sve dozvole „ja ću zatvoriti odmah i odseliti se“.

Iz firme TIP Dekorativa ranije su za medije negirali sve navode porodice Zadrić. Bez obzira na činjenicu da je nadležno Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva utvrdilo kršenje zakona prilikom izdavanja vodne dozvole firmi Dekorativa, ni jedna nadležna ustanova ne želi se baviti činjenicama da je ova firma nezakonito uzela korito rijeke Krupac i zakačila cijevi direktno na izvor koji služi za vodosnadbijevanje općine.

Izvor: zurnal.inforamski-vjesnik.ba

Popularno danas