Inzko poručio studentima u Mostaru da je sudbina države u njihovim rukama

  Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko održao je u srijedu online interaktivno predavanje studentima Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru na kojem im je poručio kako je sudbina države u njihovim rukama te da Mostar i BiH imaju ogromne resurse i potencijale.

  Na samom početku prisutne je pozdravio predsjednik Unije studenata Mirza Lalić koji je iskazao veliku zahvalnost Inzku i Uredu visokog predstavnika na prihvatanju poziva Unije studenata za održavanje interaktivnog predavanja, saopćeno je u četvrtak iz Predsjedništva Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

  Prorektor za nastavu prof.dr. Asim Peco pozdravio je uime Univerziteta “Džemal Bijedić” sve one koji prate predavanje i iskazao zahvalnost visokom predstavniku na etabliranju Bosne i Hercegovine u inostranstvu.

  Također se osvrnuo na važnost proaktivnog djelovanja studenata i više ovakvih aktivnosti, ali i naglasio kako su potrebna puno veća ulaganja u nauku i obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

  Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zahvalio je na pozivu te istakao da će se rado ponovo odazvati, s obzirom na činjenicu da su mladi ljudi, a pogotovo studenti budućnost naše države.

  U svom izlaganju osvrnuo se na vlastiti tok života, obrazovanje i karijeru, kao i na posljednje lokalne izbore u Gradu Mostaru, naglasivši kako novu lokalnu vlast očekuju nagomilani problemi zbog dugogodišnjeg nepostojanja Gradskog vijeća te da Mostar ima ogromne potencijale da postane razvijen i moderan evropski grad.

  PROČITAJ:   SKB/ U mostarskoj covid-bolnici 54 pacijenta

  Također, naglašeno je kako je nedopustivo da studentski domovi nose nazive po osuđenim ratnim zločincima, te da je skinuta ploča s imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama zahvaljujući intervenciji OHR-a.

  Tokom predavanja posebno je naglašen problem pojave nekvalitetnih visokoškolskih ustanova s jedinim ciljem – izdavanje diplome, bez ulaganja truda, učenja i stvarnog vrednovanja znanja, što, kako je navedeno, stvara ogroman problem u društvu i državi.

  Na kraju predavanja visoki predstavnik je pohvalio inicijativu Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru koja se odnosi na konkretno nagrađivanje u vidu manjeg plaćanja školarine najboljih studenata i dobitnika priznanja “učenik generacije”, te poručio svima da se ipak na kraju trud, rad i zalaganje isplate, uz proaktivan i volonterski angažman mladih ljudi u brojnim sektorima našeg društva, navodi se u saopćenju.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Brano
  Brano
  Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  Šta vidjeti ?