Inicijativa građanki i građana Mostara traži besplatno predškolsko obrazovanje

-

Inicijativa za besplatno predškolsko obrazovanje u Mostaru

Incijativa građanki i građana Mostara oglasila se priopćenjem za javnost u kojem traži od Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i sporta Hercegovačko-neretvaske županije da osigura besplatno predškolsko obrazovanje te da se problem financiranja predškolskih obrazovnih ustanova u HNŽ-u riješi do početka nove školske školske 2021.-2022. godine.

Spomenuta inicijativa navodi kako je od županijskog ministra obrazovanja Rašida Hadžovića dobila odgovor kako je planirana izrada i usvajanje zakona o predškolskom obrazovanju, ali da ga je usporio covid-19, smjernice iz oblasti zaštite u pandemiji, smjernice radnog tijela za usklađivanje sistema procjene MKF i smjernice iz Lokalnog plana za Rome.

Iz Inicijative ističu kako razumiju ministra ali da isto tako obrazovanje ne može stati i da se ne mogu čekati bolja vremena.

“Hercegovačko-neretvanska županija je jedina županija koja ne poštuje zakon i zakonske propise donesene na razini države BiH, a koji se tiču predškolskog odgoja i obrazovanja. Okvirni Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini donesen je još 2007. godine i do danas, nakon skoro petnaest godina, nije implementiran u praksi”, navodi se u priopćenju.

Pojašnjavaju kako se članom 51. Okvirnog Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH nalaže da su u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, Republika Srpska, županije u Federaciji BiH i Brčko Distrikt obvezni donijeti svoje zakone i uskladiti ih s ovim zakonom.

U skladu s tim iz Inicijative se pitaju kada će naša županija postupiti po navedenim odredbama zakona.

“Tvrdnje kako je upravo Ministarstvo planiralo izradu i usvajanje novog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i kako je ih u tome spriječila pandemija covid-19 nisu razlog da se ne radi na unapređenju predškolskog odgoja i obrazovanja jer obrazovanje djece ne može čekati prestanak pandemije, naročito ne djece predškolskog uzrasta koje je ovo ministarstvo u potpunosti zanemarilo”, navodi se u priopćenju.

Inicijativa građanki i građana Mostara očekuje od izabranih predstavnika vlasti pa tako i od županijskog ministra obrazovanja uvrštavanje u županijski proračun i finansiranje onih 100-150 sati obveznih za djecu predškolskog uzrasta kao što su to riješila i druga ministarstva u Federaciji Bosni i Hercegovini.

spot_img

Mostar vijesti