More
  VijestiInicijativa građanki i građana Mostara traži besplatno predškolsko obrazovanje

  Inicijativa građanki i građana Mostara traži besplatno predškolsko obrazovanje

  Inicijativa za besplatno predškolsko obrazovanje u Mostaru

  Incijativa građanki i građana Mostara oglasila se priopćenjem za javnost u kojem traži od Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i sporta Hercegovačko-neretvaske županije da osigura besplatno predškolsko obrazovanje te da se problem financiranja predškolskih obrazovnih ustanova u HNŽ-u riješi do početka nove školske školske 2021.-2022. godine.

  Spomenuta inicijativa navodi kako je od županijskog ministra obrazovanja Rašida Hadžovića dobila odgovor kako je planirana izrada i usvajanje zakona o predškolskom obrazovanju, ali da ga je usporio covid-19, smjernice iz oblasti zaštite u pandemiji, smjernice radnog tijela za usklađivanje sistema procjene MKF i smjernice iz Lokalnog plana za Rome.

  Iz Inicijative ističu kako razumiju ministra ali da isto tako obrazovanje ne može stati i da se ne mogu čekati bolja vremena.

  “Hercegovačko-neretvanska županija je jedina županija koja ne poštuje zakon i zakonske propise donesene na razini države BiH, a koji se tiču predškolskog odgoja i obrazovanja. Okvirni Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini donesen je još 2007. godine i do danas, nakon skoro petnaest godina, nije implementiran u praksi”, navodi se u priopćenju.

  Pojašnjavaju kako se članom 51. Okvirnog Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH nalaže da su u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, Republika Srpska, županije u Federaciji BiH i Brčko Distrikt obvezni donijeti svoje zakone i uskladiti ih s ovim zakonom.

  U skladu s tim iz Inicijative se pitaju kada će naša županija postupiti po navedenim odredbama zakona.

  “Tvrdnje kako je upravo Ministarstvo planiralo izradu i usvajanje novog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i kako je ih u tome spriječila pandemija covid-19 nisu razlog da se ne radi na unapređenju predškolskog odgoja i obrazovanja jer obrazovanje djece ne može čekati prestanak pandemije, naročito ne djece predškolskog uzrasta koje je ovo ministarstvo u potpunosti zanemarilo”, navodi se u priopćenju.

  Inicijativa građanki i građana Mostara očekuje od izabranih predstavnika vlasti pa tako i od županijskog ministra obrazovanja uvrštavanje u županijski proračun i finansiranje onih 100-150 sati obveznih za djecu predškolskog uzrasta kao što su to riješila i druga ministarstva u Federaciji Bosni i Hercegovini.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img