back to top

Građani zabrinuti zbog sve većeg broja pasa lutalica u Konjicu

U proteklom periodu u Konjicu primjetan je veći broj pasa lutalica koji svakodnevno hodaju ulicama grada. Ugrožena je sigurnost građana, posebno djece. Vlasnik Veterinarske stanice u Konjicu, Hamdija Omerović kazao je da su brojne bolesti koje mačke i psi koji nemaju vakcinalni karton mogu prenijeti na čovjeka, neke od njih su bjesnilo, salmonela, leptospiroza, gljivična oboljenja i druge parazitarne bolesti, pa čak i lišmanijoza zbog koje se psi uspavljuju.

„Vlasnici pasa bi morali pse kupiti na takav način da već imaju podatke o vakcinacijama, pri kupovini vlasnik bi trebao tražiti zdravstveni karton, odnosno pasoš u kojem je navedeno sve što je pas do tri mjeseca primio. Do trideset pet dana psu se mora dati parazitarna vakcina, za čišćenje crijevnog trakta i drugih organa od parazita. Sve to je potrebno uraditi do četrdeset dana starosti, a nakon toga ide i druga vakcina“- kazao je Omerović.

Građani zabrinuti zbog sve većeg broja pasa lutalica u Konjicu

Ljubimci se tretiraju preparatima protiv parazitarnih i gljivičnih oboljenja, tretiranje je neophodno kako zbog psa tako i za one koji dolaze u kontakt sa psom, jer paraziti mogu  uzrokovati brojne zdravstene probleme. Najmanje što paraziti mogu uraditi je krasti hranjive sastojke potrebne ljudskom tijelu, a ako se ne liječe neki od njih mogu dovesti do malokrvnosti ali i bolesti jetre i crijeva.

„Ima i nekih gljivičnih oboljenja koje se prenose sa pasa i mačaka. Parazitarske bolesti nisu smrtonosne ali dovode do ozbiljnih zdravstvenih stanja. Sve crijevne parazitoze možemo pokupiti preko kućnih ljubimaca, iz tog razloga je potrebno tretirati ljubimce tri do četiri puta godišnje sa zaštitom od parazitarnih oboljenja. A vanjski paraziti se mogu prenijeti, od kojih je šuga najčešća“– naveo je Omerović, dodajući da su za ljude posebno opasni psi lutalice.

građani zabrinuti zbog sve većeg broja pasa lutalica u konjicu

U samo jednoj šetnji primjetili smo desetak pasa bez ušne oznake, markice ili ogrlice.

građani zabrinuti zbog sve većeg broja pasa lutalica u konjicu
Građani zabrinuti zbog sve većeg broja pasa lutalica u Konjicu

„Ljudi moraju da se plaše pasa za koje ne znaju porijeklo, napuštenih pasa gdje ne znaju kada se desilo napuštanje i kada nemaju nikakve podatke o vakcinaciji. Kontakt bjesnoće je samo ugriz, ne može se prenijeti dodirom, izmetom, izlučevinama, već samo direktno nanošenjem povrede, kada putem rane prenosi bolest na čovjeka“- istaknuo je Omerović.

Razgovarali smo sa sugrađanima da li su u posljednje vrijeme primjetili veći broj pasa lutalica u Konjicu, da li se boje napada pasa, kao i da li smatraju da bi se trebali poduzeti kontretni koraci kako bi se oni zbrinuli i na taj način kako bi svi sugrađani, posebno djeca bili sigurni. Njihove izjave možete poslušati ispod.

Građani i građanke Konjica o psima lutalicama

radiokonjic.ba

14.12.2023.

amra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Popularno danas