back to top

Dodijeljena Benjaminova nagrada i stipendija za 2024. u Posušju

Povodom rođendana književnika Benjamina Tolića, u Posušju je održana svečanost dodjele učeničke stipendije i književne nagrade Benjamin Tolić, te promocija nove knjige Benjaminov zbornik, kao počast ovom eruditu i domoljubu.

Načelnik Ante Begić je pozdravio goste iz Zagreba, Benjaminovu suprugu akademicu Dubravku Orajić Tolić, te poznate akademike, književnike, glumce i novinare, izražavajući nadu da će ova saradnja biti produžena u budućnosti, saopćili su organizatori ovog događaja.

Književnica Anita Martinac je istakla inicijativu upućenu Općinskom vijeću Posušje da se 8. srpnja proglasi Benjaminovim danom, te da se nastavi tradicija dodjele stipendije i književne nagrade upravo na taj dan.

Učeničku stipendiju od 1.000 eura, Benjaminovu medalju, povelju i laptop uručio je općinski načelnik Ante Begić učenici Gimnazije Fra Grgo Martić u Posušju, Jeleni Čamber, koja je postigla izuzetne rezultate tokom školovanja i učestvovala na brojnim takmičenjima.

Književnu nagradu od 2.000 eura, Benjaminovu medalju i povelju je uručila književnica Anita Martinac Ivanu Šimiću za knjigu “Matijino stoljeće rata”.

Prema ocjeni Prosudbenog povjerenstva, roman “Matijino stoljeće rata” je zasluženo dobio književnu nagradu Benjamin Tolić, dok su knjige Zdenke Čorkalo i zbirka priča Stojića također pohvaljeni zbog tematike i pripovjednog umijeća.

U nagrađenom romanu “Matijino stoljeće rata” čitaoci putuju kroz turbulentna vremena dvadesetog stoljeća kroz priče jedne hercegovačke porodice.

Benjaminov zbornik radova s prošlogodišnjeg simpozija je također predstavljen tokom događaja, u izdanju nakladnika Alfa d.d. Zagreb i Ogranka Matice hrvatske u Posušju.

Zbornik su predstavili akademik Božidar Petrač, Damir Pešorda, Smiljana Škugor Hrnčević i Anita Martinac, dok je ulomke iz Benjminovih radova govorio glumac Robert Kurbaša.

U drugom dijelu programa, posjetioci su uživali u predstavi Mire Gavrana “Na kavici u podne”.

Objava U Posušju dodijeljena Benjaminova nagrada i stipendija za 2024. pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Izvor: ( www.posusje.info / Mostarski.info )

Popularno danas