back to top

Dan jezika obilježen u Međunarodnoj školi Mostar

Prije nekoliko dana obilježen Međunarodni je dan maternjeg jezika. U našoj zemlji, u kojoj se nažalost ponekad od normalnih, svakodnevnih stvari fabriciraju problemi i izazivaju skandali, jezik je ponekad i političko pitanje.

Bosna i Hercegovina je u ovom slučaju bogata zemlja, jer ima tri jezika, koji su srodni i naslonjeni jedni na druge. Jezik je i simbol ravnopravnosti i neotuđivo pravo svake individue.

Dio kulturnog naslijeđa

Zbog zaštite i značaja raznolikosti i kultura, Ujedinjeni narodi su davno ustanovili Dan maternjeg jezika, pokazujući tako članicama i narodima da je jezik jedna od najvrjednijih stvari koje čine njihove identitete.

– Maternji jezik je važan dio kulturnog naslijeđa i jedno je od obilježja svakog pojedinca. Treba da čuvamo svoj maternji jezik kroz komunikaciju, pisanje, čitanje, te da djeci ukazujemo na značaj maternjeg jezika, prije svega u obitelji, ali i mi koji radimo u obrazovnim ustanovama, izjavila je profesorica maternjeg jezika u Međunarodnoj školi Mostar, Amina Balić.

Uz promociju kulturne i jezičke tradicije naše zemlje, upravo su učenici Međunarodne osnovne škole Mostar predstavili kulturnu i jezičku tradiciju zemalja iz kojih dolaze.

– Mi svake godine obilježavamo ovaj dan. Danas smo to malo podigli na drugi nivo. Drago nam je da smo jedina škola koja se može pohvaliti multikulturalizmom. To stanuje u našoj školi, mi ga živimo svaki dan. Naša škola je kao jedna prelijepa livada na kojoj uzgajamo najljepše cvijeće svih boja, a koje na kraju čini prelijep i raznolik dekor, ističe direktor škole, Šerif Ćosić.

Pohvalio se učenicima iz svih krajeva svijeta. Profesorica Engleskog jezika Ivona Kresonja ponosna je na učenike i ono što ih u ovoj školi uče.

– Naši učenici imaju priliku upoznati kulture naroda iz drugih krajeva svijeta, nauče prihvaćati ono što je različito i da se šire njihovi pogledi, da možemo prihvatiti ono što je drugačije, navela je.

Dan jezika obilježen u Međunarodnoj školi Mostar

Podrška FMON

Rad škole podržali su u Federalnom ministarstvu obrazovanja. Zbog službenog putovanja, jučerašnjoj svečanosti nije nazočila ministrica Jasna Duraković, a u njeno ime prisutne je pozdravio viši savjetnik Amir Demirović.

– Smatramo da je naše bogatstvo postojanje naših jezika. Sličnih i srodnih i želimo to bogatstvo da unaprjeđujemo. Naša zadaća je ulaganje u obrazovanje, ulaganjem obrazovanje predstavlja ulaganje u budućnost, istakao je, te najavio skoru donaciju Ministarstva ovoj školi.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini centri moći i nosioci funkcija politizirali su i s maternjim jezikom, pa je nekim nastojano promijeniti ime, dok službeni bosanski i hrvatski u Republici Srpskoj spadaju u nacionalnu grupu predmeta, kao i srpski u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Međunarodnu školu Mostar kao idealno mjesto za obrazovanje svoje djece izabrao je i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara, Velibor Milivojević.

– Živimo u zemlji gdje se od svega pravi politička tema i u svemu se nastoje napraviti politički poeni. U periodu kada u našem kantonu srpski narod nije bio konstitutivan i nismo imali pravo na ćirilicu, moja djeca su u ovoj školi učila srpski jezik, rekao je.

Neometanom kontinuitetu kao specifičnosti naših jezika svjedoče najstariji dokumenti važni za povijest Bosne i Hercegovine. Danas, u svim institucijama države se govore tri jezika i primjenjuju dva pisma.N. K.dnevni.ba

Popularno danas