back to top

Troškovi života sve skuplji, visoke cijene nisu zaobišle ni pokope

Brojna poskupljenja i mala primanja učinila su život znatno težim za građane Bosne i Hercegovine. Međutim, ne košta samo život, sve je skuplje i smrt. Bez obzira na vjersko opredjeljenje, pod zemlju se ne može bez minimalno tisuću i pol maraka.

Bezbrižna vremena u starosti za umirovljenike u Bosni i Hercegovini su pusta želja. Provode jesen svog života boreći se za golu egzistenciju. Para nema za život, a kamoli za smrt, za koju se pripremaju ne samo vjerskim obredima, nego i dugogodišnjim štednjama i ratama.

“Sada je lakše oženiti se nego umrijeti. Odvedeš curu u kafić gdje je najjeftinija kava i eto, a umrijeti… Moraš štedjeti godine i godine.”

“Život je težak, a skupo sve… I onda prema tome.”

Era poskupljenja nije zaobišla ni radost ni žalost. Cijene također pokazuju da čak i smrt dolazi kao luksuz ovdje. Samo za grobno mjesto i njegov iskop na gradskom groblju u Bihaću, potrebno je izdvojiti od 613 do 914 maraka, s drugim troškovima koji tek slijede.

Husein Đuzelić iz pogrebne djelatnost Medžlisa Islamske zajednice Bihać govori ako “članovi Medžlisa Islamske zajednice imaju olakšice kada se desi smrtni slučaj da plaćaju minimalno. Otprilike možemo reći da prosjek košta oko 650 KM, oprema, plakati, prijevoz, tabut, platno… To je oko 650 KM.”

Troškovi ovise i o konfesiji. Cijena sanduka iznosi od 400 do više od dvije tisuće maraka, a onih najprodavanijih od 700 do 900 KM.

Ivan Tučić župnik Bihaća: “Godišnja članarina za groblje u Žegaru je 50 KM, a za ostala je 30. To je ono što članovi, obitelji koji žele tu imati grobno mjesto, dužni godišnje plaćati. Kada umre pokojnik, sam obred dodatno još košta 100 KM.”

S obzirom na to da se materijal uglavnom uvozi iz Indije, nimalo jeftini nisu ni nadgrobni spomenici. Za onaj najjeftiniji treba izdvojiti gotovo 1.500 KM.

Božo Balen , zaposlenik kamenorezačke radnje govori kako je potrebno puno para, to je prvo. Sve zavisi što tko želi od materijala, koja boja, sve to igra ulogu. Jedan od najjeftinijih nišana je 300 KM. E, onda kako se debljaju, rastu, cijene idu gore. Ako idu s tamnim materijalima, tamna je i cijena.”

Osim žalosti, najbližima ostaje trošak koji za sobom nosi odlazak na onaj svijet. U BiH s pravom kažu – Bože zdravlja. Život je postao skup, a ni umiranje nije ništa jeftinije.

Post Troškovi života sve skuplji, visoke cijene nisu zaobišle ni pokope je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas