Centar za građansku suradnju pozvao građane HBŽ-a da prijave korupciju

Centar za građansku suradnju (CGS)  iz Livna proveo je projekt istraživanja zapošljavanja u 27 državnih institucija i javnih poduzeća u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ).

Kako je izvjestila koordinatorica za projekte i medije CGS-a Ivona Mišković, pri tom je urađena analiza zakonodavnog okvira koji se odnosi na zapošljavanja u javnom sektoru, s tim da grad Livno, općina Glamoč i Ured predsjednika Vlade HBŽ nisu odgovorile na njihove upitnike i dostavile tražene podatke.

Po njezinim riječima, rezultati istraživanja i preporuke za unaprjeđenje Županijskog zakona i regulative predstavljeni su javnosti i dostavljeni Županijskoj vladi, ministarstvima, Skupštini HBŽ-a i zastupnicima tj. donositeljima odluka.

Pored navedenoga, ističe Mišković, formirana je radne grupa čiji su članovi razgovarali i zagovarali kod zastupnika Skupštine HBŽ implementiranje izrađenih preporuka u postojeći zakonodavni okvir kojim se uređuje oblast zapošljavanja u javnom sektoru.

“Na temelju zapisnika koje su članovi radne grupe dostavili,  većina zastupnika podržava naš rad i dosadašnje aktivnosti u okviru ovog projekta kao i izmjene zakonodavnog okvira sukladno preporukama koje smo izradili na temelju analize”, kazala je Mišković.

Dodaje da su u svakoj od šest općina u HBŽ, održane ulične akcije čiji je bio cilj pozvati građane HBŽ da prijave korupciju te ih upoznati s njihovim dosadašnjim aktivnostima.

“Građani su također pozvani da potpišu peticiju koju ćemo zajedno s nacrtom regulative i propisima te prijedlogom za izmjenu uputiti donositeljima odluka”, istaknula je Mišković.

Poručila je da je odaziv građana na uličnim akcijama bio pozitivan i s obzirom na trenutnu populaciju ove županije iznenađujući.

“Više od 350 građana potpisalo je peticiju čime su iskazali podršku i želju za pozitivnim promjenama”, naglasila je Mišković.

Dodatno su održali javne sastanke s ciljanim grupama u svih 6 općina u županiji s tim da su ciljane grupe u ovom slučaju bile mlađe osobe koje se susreću s nepravilnostima pri zapošljavanju, odnosno osobe koje se već duži niz godina nalaze na Zavodu za zapošljavanje.

Mišković je dodala da ova organizacija pruža besplatnu pravnu pomoć građanima koji su oštećeni prilikom pokušaja zapošljavanja u javnom sektoru i procedurom zapošljavanja te pozivala građane da prijave korupcije, nepotizam i stranačko zapošljavanje. (pogled.ba)

relax-portal.info

Popularno danas