Boračko jezero: veliki požar i dalje aktivan, traži se pomoć kanadera iz Republike Hrvatske

Stanje na požarištu nije dobro, jer jak vjetar puše i požar se velikom brzinom širi. Jedan dio požara naši vatrogasci pokušavaju da lokalizuju kako bi spriječili dalje širenje, rekao nam je Husein Hodžić, pomoćnik gradonačelnika u Službi za CZ i vatrogastvo Konjic.

Boračko jezero: veliki požar i dalje aktivan, traži se pomoć kanadera iz Republike Hrvatske

“Dva helikoptera OS BiH jutros su dijelom pomogli, no požar je i dalje aktivan, Otežavajuća oklonost je vjetar koji je počeo puhati u poslijepodnevnim satima i visoke dnevne etemperaturte, što pogoduje širenju požara.  Jutros su helikopteri rano došli, radili su oko sat i po, i vratili se u bazu u Rajlovac, a nadamo se da će nam se pridružiti i u poslijepodnevnim satima” – rekao je Hodžić.

O Odluci o traženju međunarodne pomoći Vijeća ministara BiH na gašenju požara u BiH Hodžić je naveo da je svaka pomoć dobro došla pogotovo adekvatna i profesionalna.

“Kanaderi su najbolje sredstvo za gašenje ovakvih požara, no, mi takvih letjelica  nemamo. Naše OS BiH imaju nekoliko helikoptera koji nisu namjenski za gašenje požara I koji ne mogu velike količine vode da nose, ali je i to dobro kada dođu” – rekao je Hodžić.

“Požar je došao do sela Dolovi, gdje se može gasiti sa zemlje, vatrogasci i radnici “Šumarstva” – Prenj u se rasporedili i gase požar, pokušavaju da urade koliko je moguće, i spriječe lijevi krak širenja požara prema Borcima” – kazao je za radiokonjic.ba Husein Hodžić.  

  Vlada FBiH: Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području kantona.

radiokonjic.ba

18.07.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi