Boračko jezero je i ovog ljeta mjesto okupljanja izviđača iz cijele BiH

Boračko jezero je poznato kao mjesto okupljanja izviđača iz cijele BiH.

Tako je i ovog ljeta. U prirodnom ambijentu ovog jezera ovih dana logoruje 60 članova Odreda izviđača „Neretva“ Konjic, uzrasta od 7 do 18 godina.

Ovo je njihova tradicionalna aktivnost, a tokom sedmodnevnog logorovanja, djeca učestvuju u različitim edukativnim i zabavnim sadržajima uz stjecanje novih izviđačkih vještina. Prema riječima Selme Hadžihusejnović, načelnice Odreda „Neretva“, kompletan program je osmišljen tako da to budu radno-rekreativne aktivnosti.

-Program je osmišljen tako da djecu nauči i privikne ih na boravak i život u skladu sa prirodom. Imaju svaki dan izviđačke, ali i edukativno-zabavne aktivnosti, uz igre na plaži i dva kupanja u jezeru-kazala je Hadžihusejnović.

Konjički izviđači uživaju u različitim aktivnostima

Maja Begtašević je članica Odreda „Neretva“ već nekoliko godina i, kako nam je kazala, od 2016.godine dolazi na logorovanje na Boračko jezero.

-Ovdje mi je lijepo, jer imam dosta prijatelja. Družimo se svi i bude nam baš zabavno. Navečer se družimo uz muziku i pjesmu, a posebno volimo logorsku vatru-navela je Maja.

I djevojčica Nađa Klarić uživa sa prijateljima na logorovanju.

-Ovo je moje četvrto logorovanje i najviše se radujem kupanju u jezeru, izletima i spavanju sa prijateljima u šatoru-rekla nam je Nađa.

U ljepotama Boračkog jezera ovog ljeta uživaju i zenički izviđači.U njihovom kampu jučer je otvoren i interetnički kamp „Jedan san-One dream“, okupivši oko 200 mladih iz Zenice, Prijedora i Petrova. Zekerijah Avdić, starješina Odreda kampa Saveza izviđača Grada Zenica, kaže da je riječ o projektu kojeg realiziraju u saradnji sa Odredom izviđača „Dr. Mladen Stojanović“ iz Prijedora uz podršku Američke ambasade.

  Akcijom Adija Husića očišćena plaža na kojoj su nesavjesni kupači ostavili smeće                          
boračko jezero je i ovog ljeta mjesto okupljanja izviđača iz cijele bih
Otvoren interetnički kamp “Jedan san” na Boračkom jezeru

-Ovo je već deseta godina kako mi uspješno sarađujemo sa Američkom ambasadom. Trenutno imamo oko 200 učesnika koji će se družiti osam dana na Boračkom jezeru, razmjenjujući iskustva uz različite aktivnosti-istaknuo je Avdić.

Osim izviđača, na Boračkom jezeru ovih dana uživaju i članovi Atletske sekcije Hadžići-Atletskog kluba Sarajevo, koji su smješteni u kampu konjičkih izviđača.

boračko jezero je i ovog ljeta mjesto okupljanja izviđača iz cijele bih
Članovi Atletske sekcije Hadžići sa trenerom Muhamedom Fisovićem

Adi Kasum kaže da im je nakon napornih treninga i takmičenja dobro došao odmor u prirodi.

-Ovo mi je druga godina kako kampujem na Boračkom jezeru. Nakon naporne sezone, dođemo ovdje da  se odmorimo-kazao je Kasum.

I njegov klupski kolega Omar Dupovac, također, uživa u prirodnom ambijentu Boračkog jezera.

– Treći put sam ovdje i dobro dođe malo odmora-kazao nam je Dupovac.

radiokonjic.ba

27.07.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru