Bazar “Okusi Konjic” u okviru Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH”

Kako bi ljeto učinili zabavnijim, a šetnju gradom ugodnijom, građanima našeg grada večeras će biti upriličen bazar “Okusi Konjic” Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic i Udruženja žena Nera. Bazar se organizuje u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic, pod pokroviteljstvom Grada Konjica, a u okviru Dana dijaspore ”Konjic u srcu BiH” i Konjičkog kulturnog ljeta. Pored male fontane u samom centru Konjica prolaznici će moći uživati u raznim delicijama koje će biti prezentovane na tri ukusna stola.

“Na prvom stolu imamo slatke delicije, pravljene na tradicionalan način. Sladit ćemo se hurmašicama, sitnim kolačima, breskvama, tradicionalnim šapama, oblatnama i drugim slasticama koje žene prave u kući u domaćoj radinosti” – kazala je za radiokonjic.ba predsjednica Udruženja žena “Nera” Konjic Elvedina Alić.  

Bazar “Okusi Konjic” u okviru Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH”

“Na slanom stolu nas čekaju pite: sirnica, tikvenica i burek, kao i starinski pravljeni pirjan, tako da će sve doći na štandove toplo i nadamo, se da će u rekordnom roku sve biti i degustirano, i pojedeno. Na jednom od štandova stajat će i naše medarke, poljoprivredne proizvođačice meda, sa svojim proizvodima: medom, saćem i drugim preparatima koji se proizvode od meda. Med je 100 % prirodan “ – kazala je predsjednica Udruženja žena “Nera”.

bazar “okusi konjic” u okviru dana dijaspore "konjic u srcu bih"
Bazar “Okusi Konjic” u okviru Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH”

Pored ukusnih stolova prolaznici će moći uživati u besplatnoj bosanskoj kafi, a u ponudi će biti i smutiji i vafli, dok su za najmlađe, također nešto pripremili, dodaje Alić.

“Za mališane koji su navikli da uvijek na “Nerinom” štandu ima šarenih fritula, i večeras ih čekaju šarene fritule, a nadamo se da će i topli lijepi vafl privući goste. Jako sam sretna da su žene odlučile da prave smutije i voćne salate na licu mjesta, tako da malo imamo i osvježenje za naše prolaznike i posjetioce štanda” – poručila je Alić.

  Zukić prvostepeno osuđen na tri godine zatvora, Sarajlić oslobođen optužbi
bazar “okusi konjic” u okviru dana dijaspore "konjic u srcu bih"
Bazar “Okusi Konjic” u okviru Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH”

Također prolaznici će moći na jednom štandu vidjeti i rukotvorine žena iz Udruženja žena “Nera”, koje su one vrijedno radile u proteklom periodu.

“To su proizvodi koje su žene plele za tržište Amerike, i naravno trend od ljeta, naši poznati cekeri koje šije naša vrijedna Sabaheta Hero, sa tradiconalnim motivima bosanskih ćilima, koji su nekako postali prepoznatljivi i čini mi se baš onako, ljetni hit. Oni su dobrim dijelom otišli na tržište Italije” – rekla je Alić.

bazar “okusi konjic” u okviru dana dijaspore "konjic u srcu bih"
Bazar “Okusi Konjic” u okviru Dana dijaspore “Konjic u srcu BiH”

Bazar je prodajnog karaktera istaknula je Alić, te pozvala sve građane našeg grada da prošetaju večeras do male fontane i uživaju u ukusnim delicijama i dobrom društvu.

“Udruženje žena “Nera uvijek stavi simbolične cijene, tek da pokriju uložene troškove u pripremu hrane, a kafa je naravno besplatna za sve, druženje besplatno. Očekujemo brojne posjetioce da razgovaramo, da se smijemo. Voljele bismo posebno da nam dođu posjetioci iz dijaspore, one koje rijetko viđamo i koje nismo uvijek u prilici vidjeti. Sa velikom radošću najavljujem ovaj bazar, sa velikom zahvalnošću se obraćam predstavncima Saveza poljoprivrednih udruženja  Konjic koji su nas pozvali, i omogućili  da se svi skupa družimo. Nadamo se da će nam svima biti lijepo” – zaključila je Elvedina Alić.

Bazar “Okusi Konjic” bit će otvoren u 20 sati kod male fontane, a iz udruženja žena Nera obećavaju ukusnu hranu i dobro društvo.

  Gradonačelnik Makarske: Gosti iz BiH na plaži jedu i peku roštilj, ostave samo smeće, od njih nema zarade

radiokonjic.ba

03.08.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi