ZZO HNŽ počeo distribuciju premije osiguranja za 2024. godinu

Zavod za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije počeo je redovitu distribuciju premije osiguranja za 2024. godinu, a trajat će do 29. veljače 2024. godine.

Kupovinom premije osiguranja osigurane osobe oslobođene su plaćanja participacije za 134 usluge zdravstvene zaštite.

Cijena premije, kao i dosadašnjih godina, iznosi 20 KM a mogu je

kupiti sve punoljetne osigurane osobe koje posjeduju zdravstvenu iskaznicu.

Osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite (kupovine premije osiguranja) oslobođena su djeca do navršenih 18 godina života i dragovoljni darivatelji krvi i to:

  • dragovoljni darivatelji krvi koji su, tijekom života, krv darivali deset (10) i više puta pod uvjetom da su krv darivali u 2024. godini najmanje jednom,
  • dragovoljni darivatelji krvi koji su krv darivali pedeset (50) i više puta, trajno su oslobođeni
  • plaćanja participacije, odnosno kupovine godišnje premije osiguranja.

Po isteku redovne distribucije, premiju osiguranja mogu kupiti prvoprijavljeni osiguranici, tj. osobe koje nisu bile prijavljene na zdravstveno osiguranje u razdoblju redovite distribucije i to najkasnije 30 dana od dana prijave u Poreznu upravu.

Djeca koja u 2024. godini navršavaju 18 godina života, premiju osiguranja mogu kupiti najkasnije 30 dana od dana navršene 18-e godine života.

Pored devet područnih ureda, i ove godine, Zavod je organizirao dodatne punktove za distribuciju premije osiguranja u poštama u Mostaru, Čitluku i Neumu.

U Područnom uredu Mostar (u Ulici Braće Fejića), izdvojenom šalteru Područnog ureda Mostar (Ulica Blajburških žrtava – naselje Rudnik) i Područnom uredu Konjic raditi će šalter pošte na kojemu će se, za vrijeme redovite distribucije, moći vršiti uplate premije osiguranja.

Uplata premije osiguranja za 2024. godinu vrši se isključivo kod organizacija za obavljanje
platnog prometa (banka, pošta, poštanski šalter u područnim uredima Zavoda) na depozitni
račun ZZO HNŽ/ K broj: 5550000004873298 (Vrsta prihoda 722 611).

Nakon izvršene uplate premije osiguranja osigurane osobe dužne su istu evidentirati u područnim uredima Zavoda ili kod radnika Zavoda koji će u vremenu redovite distribucije biti smješteni u poštanskim uredima u Mostaru, Čitluku i Neumu.

Evidentiranje uplaćene premije osiguranja, osiguranicima je dostupno i putem web stranice
Zavoda.

Putem forme za slanje Zahtjeva za evidentiranje uplaćene premije (https://www.zzo.ba/hr/uplata-premije ) moguće je poslati podatke o izvršenoj uplati premije osiguranja za uplatitelja i članove obitelji ili neke druge osiguranike za koje je izvršena uplata.

Uz elektronski zahtjev potrebno je dostaviti dokaz o uplati i popis osiguranika za koje je uplaćena premija (ime, prezime i matični broj).

Uplaćene premije za koje je poslan elektronski zahtjev za evidentiranje biti će evidentirane u informacijski sustav najkasnije u roku od jednog radna dana, a potvrdu o evidentiranju istih osiguranici će dobiti na svoju e-mail adresu.

Objava ZZO HNŽ počeo distribuciju premije osiguranja za 2024. godinu pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas