back to top

ZZO HNK izdvojio dodatnih 3.000.000 KM za domove zdravlja

Davanjem saglasnosti, od strane Skupštine Hercegovačko – neretvanskog kantona, na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK (Rebalans I) za 2023. godinu, ispunjeni su svi preduvjeti da Zavod ugovornim domovima zdravlja, pored sredstava definiranih godišnjim ugovorima između domova zdravlja i Zavoda, uplati dodatna financijska sredstva u iznosu od 3.000.000 KM za usluge primarne zdravstvene zaštite (PZZ). 

U skladu s raspoloživim sredstvima, a duboko svjesni finansijske situacije ugovornih zdravstvenih ustanova u Hercegovačko – neretvanskom kantonu, Zavod i u narednoj godini planira povećanje sredstava za domove zdravlja, odnosno primarnu zdravstvenu zaštitu osiguranika. 

Podsjećanja radi, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK jedini je Zavod u FBiH koji je uveo sistem nagradnog plaćanja liječnika porodične medicine čime su stvoreni preduvjeti za bolji i učinkovitiji rad liječnika porodične medicine i povećanje zainteresiranosti mladih liječnika za specijalizaciju iz oblasti porodične medicine. 

Samo u ovoj godini, u mjesecu martu četiri liječnika u HNK započeli su specijalizaciju iz oblasti porodične medicine, a još dva liječnika s istom kreću u tekućem mjesecu. Riječ je o liječnicima koji su već par godina u sistemu nagradnog plaćanja, tj. liječnici sa PAT edukacijom. Pored toga, Zavod naredne godine planira uvesti i sufinancirati specijalizacije iz pedijatrije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. 

Pored svega navedenog, u 2023. godini Zavod je izdvojio i dodatna sredstva za pružanje usluge ultrazvučnog pregleda dojke u domovima zdravlja koji imaju uvjete za pružanje ove usluge. Ključni razlog zbog kojega se Zavod odlučio na ovaj važan korak je smanjenje listi čekanja za ultrazvučni pregled dojke jer je riječ o vrlo važnom pregledu posebice za žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu. 

Također, posljednjih mjeseci, direktorica Zavoda mr. sci. Ana Vidačak dr. med. intenzivirala je komunikaciju s predstavnicima domova zdravlja. Direktorica Vidačak održava sastanke s predstavnicima domova zdravlja u cilju poboljšanja saradnje, jačanja međusobnih partnerskih odnosa, kvalitetnije zdravstvene zaštite i u konačnici zadovoljnijih osiguranika i zdravstvenih djelatnika. 

radiokonjic.ba/zzo-hnk.ba

09.11.2023.

radiokonjic.ba

Popularno danas