back to top

Zgrada nekadašnjeg Razvitka u Mostaru dobiće novi izgled

Zgrada nekadašnjeg Razvitka, jedne od najljepših robnih kuća u Jugoslaviji, dobiće novi i moderniji izgled.

Pojavio se investitor, koji je objekt kupio i koji ga planira obnoviti, a radi se о kompaniji Monet Group koja je osnovana u junu prošle godine isključivo radi investicije u projekt Razvitak i koja je vlasnik parcele. 

Ključni korak je bilo usvajanje Regulacijskog plana polovinom novembra 2023. godine, da bi se nakon 30 godina konačno moglo krenuti sa obnovom Razvitka. Grad trenutno rješava imovinske izazove skupa sa investitorom. 

“Ima nešto državne i privatne imovine koju pokušava investitor sad riješiti, uglavnom na tom projektu svi zajedno radimo, jer je on od interesa Gradu Mostaru u više apekata”, kaže gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostar nam kažu da će, prema nacrtu, nova zgrada, koja će biti izgrađena na mjestu nekadašnjeg Razvitka, biti stambeno-poslovni objekat sa tri podzemne etaže, kapaciteta više od 550 mjesta i sa trgom u sredini, dimenzija 35×70.

“Radi se o spratnosti pet spratova plus mansarda prema Titovoj ulici, onda se kaskadno penje na šest, sedam, poravna se sa zgradom nekadašnje zgrade kod Jugobanke sa sedam, osam spratova i ima jedan poslovni toranj od 12 spratova prema sjeverozapadu, dakle prema vatrogascima na mjestu gdje je stari objekat bio od 10 spratova, dakle ne narušava izgled kompletnog prostora”, navodi Mirza Šahović, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostar.

Prema riječima direktora firme MoNet Group koja će raditi na obnovi Razvitka, nije bilo lako naći rješenje koje bi zadovoljilo Grad i građane Mostara, kao i investitore jer, kako je naglasio, tu su i bivši stanari, koji su u investicijskom finansijskom smislu teret ovog objekta, ali su na kraju ipak uspjeli. Trenutno rade elaborat rušenja i idejni projekat. 

“Imamo dogovor i u finalnom razgovoru smo sa asocijacijom arhitekata BiH. Oni će biti nosioci javnog poziva, međunarodnog javnog poziva kako bi dobili najbolje rješenje, arhitektonsko rješenje ovog objekta. Nakon toga ćemo i završiti, odabraćemo najbolje rješenje. Nakon toga ćemo to rješenje završiti i tražiti urbanističku dozvolu”, kaže Nezir Čahtarević, direktor firme MoNet Group.

A šezdeset bivših stanara Razvitka sada imaju čemu da se nadaju, jer dobili su obećanje iz Gradske uprave da počinje njegova obnova. 

“Budući da Grad, odnosno gradska služba, gradjevinska služba daje nalog za rušenje, znači oni prihvataju obavezu. Budući da ruše taj dio gdje su stanari kojima je ranije Grad dao priznanje stanarskoga prava, znači oni prihvataju obavezu vraćanja toga prava stanarima”, ističe Enisa Bašić, predsjednica Udruženja stanara 

Kako nam je kazao Nezir Čahtarević, nakon što dobiju urbanističku dozvolu krenuće u izradu glavnog projekta, a u međuvremenu će u skladu sa propisima pokrenuti radove na postojećem objektu u drugoj polovini ove godine.

bhrt.ba

Popularno danas