More
  VijestiZavod zdravstvenog osiguranja HNŽ: Manjak ostvarenih prihoda u prvom kvartalu

  Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ: Manjak ostvarenih prihoda u prvom kvartalu

  Na sjednici Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojeno je Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje 1. siječnja – 31. ožujka ove godine, koje pokazuje kako su ostvareni prihodi od 36.593.655 KM.

  To je 24,62 posto od iznosa predviđenog Izmjenama i dopunama Financijskog plana za 2021. godinu što je 0,38 posto niže od planskog prosjeka, navodi se u priopćenju ZZO-a HNŽ-a.

  Manjak prihoda u odnosu na planirana sredstva za prvi kvartal iznosi 558.595 KM s tim da izvršenje prvog kvartala uključuje cijeli iznos prihoda od redovite distribucije premije osiguranja u iznosu od 2.662.669 KM pa je realna slika izvršenja ukupnih prihoda 23,28 posto, odnosno 2.555.597 KM niže od plana za prvi kvartal.

  Ukupni rashodi i kapitalni izdaci u razdoblju siječanj – ožujak 2021. godine ostvareni su u iznosu od 37.800.352 KM ili 25,44 posto sredstava planiranih Financijskim planom za 2021. godinu što je 0,4 posto više od planskog prosjeka. Razlozi zbog kojih je izvršenje u prvom kvartalu više od planskog prosjeka su transferiranje sredstava u iznosu od 3.000.000 KM ugovornim domovima zdravlja za financiranje pružanja usluga covid-19 oboljelim osiguranicima, plaćanja prvog anuiteta kredita, te povrat participacije zdravstvenim ustanovama.

  Usporede li se ukupni prihodi i ukupni rashodi, financijski rezultat poslovanja Zavoda u prvom kvartalu je negativan u iznosu od 1.206.697 KM, međutim, ako se izvršenje prihodovne i rashodovne strane promatra kroz određene pozicije s aspekta cijele godine onda je realno izvršenje plana prvog kvartala negativno u iznosu od 953.669 KM.

  Direktor ZZO-a HNŽ-a Rade Bošnjak članove Vijeća upoznao je s dopisom koji je Zavod uputio svim ugovornim zdravstvenim ustanovama u vezi problema ne pružanja ugovornih zdravstvenih usluga osiguranicima Zavoda radi štrajka zdravstvenih djelatnika.

  “Svjesni smo izvanredne situacije uzrokovane koronavirusom, postupanja po zapovijedi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i štrajka zdravstvenih djelatnika. Međutim, Zavod je dužan osigurati provođenje ugovorenih usluga zdravstvene zaštite za naše osiguranike, a svjedoci smo kako su za vrijeme trajanja štrajka osiguranicima uskraćene mnogobrojne usluge dijagnostike, usluge specijalističko konzultativne zdravstvene zaštite kao i izvršenje operativnih zahvata radi čega se vode duga bolovanja koja dodatno ugrožavaju zdravstveno stanje osiguranika, ali i povećaju troškove Zavoda”, istaknuo je Bošnjak.

  Tijekom sjednice usvojeno je Izvješće o potrošnji lijekova s Liste lijekova, privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, potrošnji ortopedskih pomagala, upućivanju osiguranika na liječenju izvan HNŽ-a, te Izvješće o Izvršenju financijskog plana Zavoda.

  Kada je riječ o potrošnji lijekova s liste lijekova, za prva tri mjeseca 2021. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabilježeno je smanjenje broja propisanih recepata od 2,4 posto ili 7.230 recepata, uz smanjenje broja propisanih pakiranja za 2,5 posto ili 9.411 pakiranja. Ukupan trošak lijekova u navedenom razdoblju smanjen je za 4,5 posto odnosno 155.873 KM. Najveći utjecaj za ovakve rezultate imala je promjena načina rada zdravstvenih ustanova uzrokovanih epidemiološkom situacijom.

  U razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine evidentiran je ukupan porast broja refundiranih doznaka za 143 posto, odnosno 965 doznaka više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kao i porast refundiranih financijskih sredstava od 92,5 posto odnosno 290.522 KM u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Porast broja doznaka proizišao je iz pojave sasvim novog uzroka bolovanja ‘Z20 izloženost ili kontakt sa zaraznim bolestima’ kao posljedica pojave korona virusa. Od ukupnog povećanja broja doznaka 781 doznaka odnosi se na ovaj uzrok bolovanja. Sredstva utrošena temeljem izolacije u promatranom razdoblju iznose 140.824 KM.

  Rezultati analize podataka vezanih za potrošnju ortopedskih i drugih pomagala u protekla tri mjeseca pokazuju kako je primjetan pad ukupnog broja realiziranih odobrenja za 2,7 posto, pad broja korisnika za 3 posto i pad utrošenih financijskih sredstava za 6,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Uzrok ovakvog izvršenja financijskog plana, tj. pada potrošnje u promatranom razdoblju je stanje pandemije koronavirusom što otežava dostupnost zdravstvenih usluga osiguranim osobama Zavoda, a samim tim i realizaciju ortopedskih i drugih pomagala u zdravstvenim ustanovama. Također, smanjen je ili potpuno obustavljen operativni program u bolnicama što je dodatno utjecalo na smanjenje potrošnje ortopedskih i drugih pomagala.

  Po pitanju upućivanja osiguranih osoba na liječenje izvan županije u razdoblju 1.siječnja do 31. ožujka ove godine u odnosu na isto razdoblje 2020. godine zabilježen je porast ukupnih troškova za 7 posto ili 14.131 KM i porast broja uputnica za 9,5 posto, odnosno 17 uputnica više. S obzirom na stanje pandemije u ožujku 2020. godine kada je na liječenje izvan županije poslano samo šest pacijenata jasno je da je riječ o statističkom povećanju, navodi se u priopćenju iz ZZO-a HNŽ-a.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img