Za 10 godina poginulo je 3.000 Bosanaca i Hercegovaca u saobraćajnim nesrećama

Obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja    

Danas, u trećoj nedjelji novembra,  obilježava se Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja.  Ovogodišnja globalna tema odnosi se na UN Desetljeće  akcije za cestovnu sigurnost (2021- 2030), sa pojačanom aktivnosti i ciljem da se u narednoj godini smanji broj poginulih i teško povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama za 50%.

Prema statističkim podacima od nadležnih institucija (FMUP, MUP RS, MUP Brčko Distrikta, MUP kantona), na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj 2021. godini dogodilo se ukupno 30.238 saobraćajne nezgode od kojih je zabilježeno 6.931 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 23 307 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom. U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini u protekloj 2021. godini, život je izgubilo 255 osoba,  dok je 1.471 osoba zadobila teže tjelesne povrede a  8.328 pretrpjelo lakše tjelesne povrede. Najveći broj saobraćajnih/prometnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju, a zatim na magistralnim cestama, onda slijede lokalni, pa regionalni putevi. U protekloj 2021. godini najmanji broj saobraćajnih/prometnih nezgoda dogodio se na autocesti.

Najopasnija cesta u Konjicu je u naselju Kolonija. To je magistralna cesta M-17, i na njoj strada veliki broj pješaka, a o razlozima takve statistike, te o rješenjima problema saznajte više na linku:

Najopasnija cesta za pješake u Konjicu

Cilj obilježavanja Dana sjećanja je i skretanje pažnje javnosti na statistiku, najčešće uzročnike, posljedice i troškove saobraćajnih nezgoda, ali i ukazivanje na preduzimanje mjera koje mogu uticati na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda.
Ovaj je dan posvećen sjećanju na milione ubijenih ili ranjenih u saobraćajnim nezgodama, njihovim najmilijima, te odavanju zahvalnosti ekipama hitne pomoći, policije i zdravstvenim radnicima koji su prvi u pomoći ozlijeđenim u saobraćajnim nezgodama.
Saobraćajne nesreće su stvarna pandemija koja pogađa prvenstveno naše ranjive i naše mlade, koja osim traume ozljeda i tuge ima i ekonomski utjecaj na zemlje, zajednice i obitelji.
Stoga će tokom novog desetljeća djelovanja 2021. – 2030. Svjetski dan imati važnu ulogu pomaganja u postizanju cilja smanjenja broja žrtava na cestama od 50 %, poručili su iz Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini, čiji članovi će i ove godine raznim aktivnostima obilježiti Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja.

  Melisa Delić, učenica Druge osnovne škole Konjic, osvojila prvo mjesto za likovni rad na međunarodnom takmičenju

radiokonjic.ba

20.11.2022.

 (Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi