Vlada HNK: Razmatrane primjedbe i prijedlozi Skupštine HNK na Nacrt Budžeta za 2023.godinu

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je razmatrala primjedbe i prijedloge poslanika Skupštine HNK na Nacrt budžeta za 2023. godinu, te se konačno usvajanje Prijedloga budžeta očekuje na nastavku sjednice, zakazanom za srijedu, 28. decembra, kada će Vlada utvrditi i Prijedlog zakona o izvršenju Budžeta HNK za 2023. godinu.

Na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca, Vlada je usvojila Odluku o davanju saglasnosti na ugovore o kupoprodaji deset stanova u vlasništvu Ministarstva za pitanja boraca.

Usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ostvarivanju prava za stambeno zbrinjavanje boraca kojim su uređeni načini, uslovi i postupci za rješavanje dopunskih prava na stambeno zbrinjavanje boraca i članova njihovih porodica, članova porodica poginulih, umrlih i nestalih boraca, koji imaju prebivalište u HNK, te druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava utvrđenog Zakonom.

Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava ”Transfer za jačanje turističkih kapaciteta” utvrđenih Izmjenama i dopunama Budžeta za 2022. godinu, usvojena je iznosu od 1.500.00,00 KM. Radi se o razvojnom programu temeljenom na iskazanim potrebama realnog sektora, te važećim kantonalnim strateškim dokumentima – Strategiji razvoja HNK za period 2021.-2027. i Strategiji ruralnog razvoja HNK za period 2021.-2027.

Također, Vlada je danas usvojila i Odluku o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama Budžeta HNK za 2022. godinu Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoline sa pozicije ”Tekući transferi drugim nivoima vlasti” u iznosu od 200.000,00 KM, a sredstva će biti raspodijeljena općinama i gradovima u Kantonu.

  Danas je svečano potpisan Sporazum o uspostavi turističkog klastera grada Konjica “Welcome to Konjic”

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, usvojena je Odluka o davanju saglasnosti za Protokol o postupanju i pomoći žrtvama u slučaju nasilja u porodici u HNK. Cilj toga protokola jeste osigurati uslove za sveukupan rad nadležnih tijela, a sve radi poboljšanja zaštite i pružanja pomoći žrtvama nasilja u porodici, kao i promjeni vrijednosnog sistema u cilju nenasilnog rješavanja sukoba i dosljednoj primjeni važećeg zakonodavstva te uvažavanja ravnopravnosti spolova. Istaknuto je da pojava nasilja u porodici na području HNK, ali i cijele BiH, predstavlja veliki društveni problem i, kao takav, zahtijeva najveću moguću uključenost svih relevantnih institucija.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je prihvatila Izvještaj o planu i realizaciji jesenje sjetve za 2022. godinu i Izvještaj o berbi grožđa na području HNK u 2022. godini, te je zaključeno da je tekuća godina bila jedna od boljih godina uroda na području HNK. Također, usvojena je i Odluka o raspodjeli namjenskih sredstava za zaštitu i unapređenje ribarstva, u iznosu od 47.260,00 KM.

Ured Vlade HNK za odnose s javnošću/radiokonjic.ba

23.12.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi