Vlada HNK-a: Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike do 2025. godine

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike za period 2023. – 2025. godina. Tim smjernicama se nastoji uspostaviti snažnija veza prioriteta vladinih politika i budžeta za sljedeću godinu, što je izuzetno bitno u situaciji kada raspoloživi budžetskiprihodi redovno zaostaju za potrebama i zahtjevima budžetskih korisnika. Smjernice, uz ostalo, sadrže strateške ciljeve i prioritete Vlade HNK-a te procjenu prihoda HNK-a za period od 2023. do 2025. godine, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Članovi Vlade danas su raspravljali o izradi Izmjena i dopuna budžeta za 2022. godinu. Naglašeno je kako je nužno zadovoljiti obaveze koje proizlaze iz novih kolektivnih ugovora, potom osigurati potrebe finansiranja zajedničkih institucija, pružiti podršku privredi, kao i razvojno-socijalnim i infrastrukturnim projektima jedinica lokalne samouprave, sukladno mogućnostima.

Raspravljano je i o predloženom Prednacrtu Zakona o socijalnoj zaštiti koji bi, na sljedećoj sjednici Vlade, a nakon završnih mišljenja i komentara centara za socijalnu zaštitu, trebao biti usvojen u obliku Nacrta i upućen u dalju skupštinsku proceduru.

Takođe, Vlada je danas dala saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a za 2022. godinu, kojim se ukupno potrebna sredstva za izvršenje uvećavaju za 2,189.000 KM u odnosu na Plan. Između ostalog, planirano je povećanje stavke za usluge bolničke zdravstvene zaštite u iznosu od 1,130.500 KM, a ta će sredstva Zavod prebaciti bolnicama na ime plaćanja bolničkih usluga.

  Biomedicinski potpomognutu oplodnju radit će i SKB Mostar

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, usvojena je i Odluka o načinu utroška novčanih sredstava i načinu raspodjele sredstava s pozicije finansiranja projekata socijalne politike, za što je osigurano 80.000 KM. Sredstva će biti dodijeljena na osnovu javnog poziva, a pravo na učešće imaju registrovana udruženja i organizacije čiji se djelokrug rada odnosi na brigu i zaštitu o socijalno ugroženim i isključenim osobama na području HNK-a.

()

Vlada HNK-a: Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike do 2025. godine Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi