Visoke novčane kazne za uništavanje latiničnih i ćiriličnih natpisa

Zatupnički dom državnog parlamenta usvojio je prijedlog zakon o dopuni Zakona o sigurnosti prometa kojim se detaljno propisuje kazna za uništavanje ćiriličnih i latiničnih natpisa na raznim tablama u BiH.

Inicijativa koju je u parlament uputio Damir Arnaut (NS) u jesen prošle godine konačno je usvojena. Većina je podržala dopunu zakona kojim se dodaje novi stav koji glasi: Za prekršaj prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja natpisa na jednom od dva prisutna pisma (latinica i ćirilica), počinitelj će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM.

Informacija o počinitelju će se dostaviti nadležnom tužiteljstvu.

Već godinama širom BiH primjetno je oštećivanje prometnih znakova ili informativnih tabli na način da ih netko prefarba ili na neki drugi način prekrije samo jedno od dva pisma u BiH na kojem je natpis ispisan. Kako bi se spriječio taj vandalizam sada je zakon precizno definirao kazne za takvo postupanje.

Za zakon je glasalo 27 zastupnika u Predstavničkom domu, protiv je bilo 7, dok je 7 bilo suzdržano. Arnaut se kratko osvrnuo na Twitteru kazavši da su protiv bili Sanja Vulić, Obren Petrović i Jakov Galić iz SNSD-a, ali i zastupnici HDZ-a.

Sada preostaje da ovaj prijedlog zakona usvoji i Dom naroda, a zatraženo je da se razmatra po hitnom postupku.

Međutim, ukoliko i u Domu naroda bude raspoloženje SNSD-a i HDZ-a kao u Zastupničkom domu onda bi i ovaj zakon mogao biti zaustavljen.

Post Visoke novčane kazne za uništavanje latiničnih i ćiriličnih natpisa je prvi puta viđen na Grude Online.

  Redukcija vode u Ružićima i Borajni

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi