Vijeće ministara BiH: Produžena zabrana izvoza trupaca i peleta

  1. Vijeće ministara BiH na izvanrednoj telefonskoj sjednici donijelo je Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. siječnja 2023. godine. 

Zabrana izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta odnosi se na 12 tarifnih oznaka i uključuje trupce i pelet od drveta, čime se žele spriječiti nestašice i ublažiti posljedice za stanovništvo i gospodarstvo prouzrokovane rastom cijena i krizom na svjetskom tržištu energenata. Odluka je donesena u skladu s inicijativama Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon što je utvrđeno da ranije donesenom odlukom nisu ispunjeni ciljevi njenog donošenja.

To se, prije svega, odnosi na enormni rast cijena određenih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta koji nije zasnovan na realnim troškovima njihove proizvodnje već se cijena formira na osnovu kretanja cijena na međunarodnom tržištu, a koje domaće tržište ne može pratiti.        ž

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaduženo je da, u okviru svojih nadležnosti i u koordinaciji sa drugim nadležnim institucijama na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, iznađe način za uvođenje izvoznih ograničenja za određene šumske drvne sortimente i proizvode od drveta, sve u skladu s dostavljenim inicijativama entitetskih nadležnih institucija.

Po isteku roka primjene ove odluke Vijeće ministara BiH će produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza. Vijeće ministara BiH može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučaju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na osnovu dostavljenog izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

  Evo koliko će ubuduće iznositi minimalna plaća u Federaciji BiH

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u ”Službenom glasniku BiH” i službenim glasilima entiteta. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi ranije donesena Odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta, usvojena na 76. izvanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH od 20. rujna 2022. godine.

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine

Objava Vijeće ministara BiH: Produžena zabrana izvoza trupaca i peleta pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi