VIDEO | Skupština HNŽ-a raspravljala o strategiji za mlade, nekretninama, policijskim službenicima…

“Hercegovačko–neretvanska županija je društvo po mjeri mladih u kojem se potiče trend kontinuiranog unaprjeđenja kvalitete života i uvjeta za razvoj punih potencijala mladih”.

Stoji to u dokumentu Strategija razvoja Hercegovačko-neretvanske županije za razdoblje 2021.-2027. godine, koji je usvojen jednoglasno na sjednici Skupštine HNŽ-a.
Napor

”Radi se o dokumentu o kojem se jako puno razgovaralo. Jednim dijelom smo zadovoljni onim što piše u Strategija razvoja mladih, a drugim dijelom ne i mišljenja smo da se Strategija mora puno više baviti praktičkim problemima mladih. Analitički i statistički dijelovi su dobri, ali set mjera koji se treba donijeti kako bi se popravio položaj mladih u županiji mora biti puno intenzivniji”, izjavio je uoči početka sjednice zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović.

Martinović je naglasio kako se mora učiniti svaki mogući napor kako bi se spriječilo iseljavanje mladih ljudi s ovih prostora.

”Ideja je da koncept besplatnih udžbenika za osnovne škole prenesemo i na srednju školu, da riješimo putanje besplatnog prijevoza za učenike i đake, da se malo više bavimo pitanjima studentske populacije. Danas studenti moraju u potpunosti plaćati svoj studij, a naša je želja da kroz ovaj dokument pokušamo stvoriti i otvorimo prostor da naredne proračunske godine imamo rezervirana sredstva za upisnine, a koje bi po nama kroz četiri godine trebali doseći razinu onoga što je naš cilj, a to je da studenti HNŽ-a koji studiraju na javnim sveučilištima imaju besplatan studij”, rekao je Martinović.

Strategija bi se trebala baviti i problemom nezaposlenosti mladih osoba.

Posao i nekretnine

Sadržaj članka (otvori)

”Imamo jako puno problema sa zaposlenošću, a imamo i nelogičnosti na tržištu rada. Također, bitno je i važno piranje već pokrenutih inicijativa pri kupnji prve nekretnine, o tome ćemo isto danas raspravljati. Zrelo je vrijeme da se donese kvalitetan zakon”, poručio je.

Kao prioritetni cilj u ‘okvirnom akcijskom planu za 2023. godinu za provođenje Strategije za mlade HNŽ’ navodi se da mladi dobivaju potporu od HNŽ u stambenom zbrinjavanju. Kao mjera navedena je oslobađanje mladih obveze uplate poreza na prvu nekretninu.

Proračun

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije su primili k znanju Informaciju o dokumentu Okvirnoga proračuna za razdoblje 2022. – 2024. i 2023. – 2025., u kojima je prikazan okvir planiranja prihoda i primitaka te rashoda i izdataka na razini cijele županije, ujedinjujući podatke o fiskalnomu stanju županije, gradova, općina i izvanproračunskih fondova HNŽ-a.

Policijski službenici

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima kojim je osiguran preduvjet da se otkoče procesi i otklone poteškoće u radu Ministarstva unutarnjih poslova, kao i da se izvrše činovanja policijskih službenika, unaprijede policijski službenici ali i otvori mogućnost za prijam novih djelatnika u Ministarstvo unutarnjih poslova što je ključan preduvjet i jamstvo sigurnosti za sve građane u HNŽ.

Novi kredit

Skupština je usvojila i Odluku o izmjeni Odluke o kreditnom zaduženju HNŽ-a za realiziranje projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u Županiji. Naime, nakon što je preuzela sve obveze iz kredita Saudijskoga fonda za razvitak u iznosu od 32 milijuna KM za projekt izgradnje i obnove triju bolnica, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije dodatno će se zadužiti kod Razvojne banke FBiH s ukupno 13 milijuna KM za dovršenje svih radova na Klinci za dječje bolesti te za projekte izgradnje, obnove i opremanja Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića i Opće bolnice Konjic.

Koncesije

Skupština je primila k znanju Informaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a o realiziranju dodijeljenih koncesija i ugovora o zakupu za korištenje poljoprivrednoga zemljišta u državnom vlasništvu na području HNŽ-a, zaključno s 31. prosincem prošle godine.

Također, usvojen je i Zaključak o informatizaciji rada Skupštine, kao i Zaključak o rukovođenju Skupštinom Hercegovačko-neretvanske županije.

Objava VIDEO | Skupština HNŽ-a raspravljala o strategiji za mlade, nekretninama, policijskim službenicima… pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas