back to top

Večeras promovisana knjiga “MM sjećanja” autora Sinana Ramadanovića iz Mostara

Večeras je u Bosanskoj sobi, u okviru manifestacije „Dani knjige 2023.“ u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic, promovisana knjiga „MM sjećanja“, autora Sinana Ramadanovića. Riječ je o 92-godišnjem Mostarcu, koji je 1949.godine, kao mladić od 17 godina, uhapšen, osuđen i odveden na društveno-koristan rad na Kupres, zbog povezivanja sa mladomuslimanskim pokretom. U knjizi autor iznosi sjećanja na taj period svog života, a više o njegovom radu i dobročinstvu na promociji je govori Seid ef.Smajkić, mostarski muftija u penziji, kazavši da je to čovjek koji je zagazio u desetu deceniju života. Krase ga stamenost, hrabrost i odvažnost-poručio je muftija Smajkić.

Izjava Seid ef. Smajkić

Promotor Salih ef. Čolaković govorio je o pokretu „Mladi muslimani“, pojasnivši da je to bio pokret za vjerska, kulturna i ekonomska prava muslimana, koji žive na ovim prostorima, a ne politički pokret.

Izjava Salih ef. Čolaković

Izdavač knjige „MM sjećanja“ je Udruženje „Toprak“ iz Mostara, koje se bavi očuvanjem i promocijom kulturne odnosno duhovne baštine Bošnjaka Hercegovine. Sead Maslo, predsjednika udruženja, kazao je da je od autora Sinana Ramadanovića, saznao da on ima rukopis koji je napisao 1997.godine o iskustvima iz perioda mladomuslimanskog pokreta. To je vrijedno djelo, koje govori o teškim iskušenjima iz mladalačkog života autora Ramadanovića, naveo je Maslo.

Izjava Sead Maslo

radiokonjic.ba

07.11.2023.

samra@radiokonjic.ba

photo by Vehid Šišić

radiokonjic.ba

Popularno danas