Usvojen rebalans Financijskog plana ZZO HNK-a

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a usvojilo je rebalans Finansijskog plana Zavoda za 2022. godinu.

Kada je riječ o Finansijskom planu Zavoda za 2022. godinu, zbog disbalansa pozicija na prihodovnoj i rashodovnoj strani, Stručna služba Zavoda izradila je rebalans Finansijskog plana za 2022. godinu, za čije ispunjenje se potrebna sredstva uvećavaju za 2,189.000 KM ili 1,46 posto u odnosu na Finansijski plan za 2022. godinu.

Na prihodovnoj strani, sukladno dosadašnjem izvršenju i projekciji za ostatak godine, prihodi od doprinosa za zdravstveno osiguranje (porezni prihodi) uvećani su za 1,859.000 KM ili 1,28 posto. Ostali prihodi, neporezni i kapitalni, uvećani su za 330.000 KM. Ključni razlog povećanja ove vrste prihoda je činjenica kako je Vlada HNK-a Zavodu transferisala 300.000 KM za nastavak preventivnih programa za osiguranike ovog kantona (u 2022. godini planiran je preventivni program prevencije i ranog otkrivanja bubrežnih bolesti).

U strukturi rashoda povećanje od 1,130.500 KM planirano je na poziciji „Usluge bolničke zdravstvene zaštite“ gdje, od 1.7.2022. godine, Zavod kreće u finansranje bolničke zdravstvene zaštite sukladno AR DRG klasifikaciji na način da će se 70 posto ukupnih sredstava koje transferiše bolnicama odnositi na usluge stacionarnog bolničkog liječenja i dnevne bolnice. Taj iznos, Zavod će zadržati kao nivo finansiranja ciljane aktivnost bolnica. Odstupanja od ciljane aktivnosti biće korigovana za +-5 posto, a za tu namjenu povećana su sredstva u iznosu od 1,350.500 KM. Ova sredstva bolnicama će biti transferisana na osnovu aneksa temeljnih ugovora i ovisiće o ostvarenim DRG rezultatima. 

  Frama u Međugorju proslavila svoj 30. rođendan!

Takođe, planirana su dodatna sredstva za proširenje Liste ortopedskih pomagala u iznosu od 390.000 KM, te 100.000 KM za proširenje prava osiguranika sukladno planu izmjene Pravilnika o sufinansiranju troškova liječenja, nabavke lijekova, medicinskih sredstava i specifičnih ortopedskih pomagala.

()

Usvojen rebalans Financijskog plana ZZO HNK-a Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi