More
  ZanimljivostiUdruženje građana iz Mostara podijelilo 70 hiljada obroka (VIDEO)

  Udruženje građana iz Mostara podijelilo 70 hiljada obroka (VIDEO)

  Udruženje građana “Zajedno za naš grad” iz Mostara koje je pomoglo na stotine porodica kako u Mostaru, tako i širom BiH i koje svakodnevno brine o desetinama starih i bolesnih, proslavilo je šesti rođendan.

  Fokus djelovanja Udruženja je humanitarni rad, a u svojoj misiji, kako ističu, nisu posustali ni u vrijeme pandemije covid-19.

  – Nema grada u BiH u kojem nismo zastupljeni i u kojem ne znaju za nas. Skupljali smo novac za liječenje bolesnih, pomagali socijalno ugrožene, samohrane majke, stanovništvo pogođeno poplavama i potresima, a prije nešto više od dvije godine odlučili smo otvoriti svoju kuhinju koju finansiraju dobri ljudi, firme koje imaju socijalni osjećaj za ugrožene i naša dijaspora. Ona funkcionira na način koji do sada u Mostaru nikada nije bio, a to je topli obrok na kućni prag. Znači, starijim samcima nosimo obroke, a za vrijeme lockdowna nosili smo navečer, da niko ne zna, i ‘diskretne obroke’ ljudima koji su ostali bez posla – kazao je osnivač i predsjednik Udruženja “Zajedno za naš grad” Nermin Mehić.

  Kako je dodao, za taj projekt pod nazivom “Niste sami” mjesečno im je potrebno oko 8.000 maraka, a provode ga već 27 mjeseci i do sada su podijelili oko 70 hiljada obroka. 

  – Dijelimo obroke od Konjica do Mostara. Nekada ih je dnevno 90, a nekada i 140. Pakujemo ih u posebne aluminijske posude koje nas same mjesečno koštaju od 800 do 1.000 maraka. To su pravi domaći obroci i ono što bi sebi, to pravimo i njima. Uz pomoć prijatelja iz humanitarne organizacije iz Atlante (SAD) kupili smo vozilo s termokingom koje ima ugrađen frižider kako se obroci ne bi pokvarili na ljetnim vrućinama – pojašnjava Mehić.

  Osim toga, nerijetko plaćaju i struju starijima, vode brigu o njima, a zahvaljujući pomoći članova zatvorene Facebook grupe “Zajedno za naš grad” koja je oformljena prije udruženja, svake godine podijele i stipendije za nekoliko socijalno ugroženih studenata. 

  – Svi stipendisti potpišu ugovor o volontiranju dvadeset sati mjesečno tako da idu na podjelu hrane s vozačem – kazao je Mehić. 

  Dodaje kako novac troše isključivo za potrebe građana, ali da svake godine za rođendan Udruženja nastoje nekim skromnim poklonom darovati i Grad Mostar.

  – Ranije smo u Dječijem domu renovirali česmu, a ovaj put smo odlučili da na jednom autobusom stajalištu koje se nalazi blizu prostorija Udruženja postavimo klupu sa cvijećem i korpu za smeće. Htjeli smo da uradimo nešto skromno ali efikasno i to je naš poklon građanima. Ovo je prva klupa koju smo donirali, a nadamo se na će ih ubuduće biti još – poručio je predsjednik Udruženja.

  Osim djelovanja u BiH, Udruženje je prije par godina uputilo pomoć i sirijskim izbjeglicama u Beogradu, Burkini Faso, jednoj od najsiromašnijih afričkih zemalja, kao i albanskom i hrvatskom stanovništvu koje je pogođeno zemljotresom.

  Mehić podjeća kako je iza Udruženja i mnogo humanitarnih akcija koje su omogućile da bolesnici s teškim dijagnozama otputuju na liječenje u Zagreb, Istanbul i druge centre.

  Govoreći o budućim aktivnostima, istakao je kako njihovi volonteri ove sedmice kreću sa sadnjom krompira, a zemlju na Blidinju ustupit će im jedan od donatora.

  – Direktor domova za stara i iznemogla lica Jure Bašić ustupit će nam mašineriju i deset duluma zemlje na Blidinju na kojoj će naši volonteri posaditi krompir. To je je također jedna lijepa gesta – ocjenjuje Mehić.

  Rad Udruženja prepoznali su i brojni građani koji svojim pozivom na broj telefona 17 015 doniraju po 2 marke. 

  Iz spomenutog udruženja pozvali su sve one koji imaju mogućnosti i osjećaja za starije, nemoćne i bolesne da podrže njihov rad i pomognu na bilo koji način.

  – Kada posjetite barem jednu stariju osobu, uručite joj posudu s hranom i vidite njen izraz lica shvatit ćete šta je to što pokreće članove i volontere našeg udruženja – poručili su.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img