U Širokom Brijegu održan 14. simpozij “Stopama pobijenih”

U organizaciji Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s fra Miljenkom Stojićem, u Širokom Brijegu je u nedjelju, 23. listopada, održan XIV. simpozij “Stopama pobijenih”.

Kao i prethodnih godina, i ove godine sve je započelo misnim slavljem kojega je predvodio don Davor Klečina, župnik župe u Drvaru kojoj pripada i filijala u Bosanskom Petrovcu, te upravitelj župa u Bosanskom Grahovu, Ključu i “ubijenoj” župi Krnjeuša, priopćeno je iz Vicepostulature.

Don Davor Klečina je istaknuo kako je ovaj skup za svaku pohvalu, ali i sve što čini Hercegovačka franjevačka provincija, tj. Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

Ovo je ujedno poticaj i poziv svim drugim biskupijama i redovničkim zajednicama u BiH i Hrvatskoj da se trgnu oda sna, mole i zasuču rukave, kako bi otrgnuli od zaborava svjedočanstvo tolikih mučenika u svojim vlastitim redovima i među vjernicima. Barem ih mi katolici u BiH imamo na desetine, ako ne i stotine, od turskog razdoblja do naših današnjih dana, kazao je don Davor.

Drugi dio simpozija nastavljen je u izložbenom prostoru Franjevačkog muzeja i galerije gdje su održana tri predavanja.

Prvo predavanje održao je povjesničar Hrvoje Mandić na temu “Doprinos hercegovačkih franjevaca razvoju odgoja i obrazovanja – konviktu za vanjske učenike na Brigu”.

Profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Ivo Čolak govorio je na temu “Sustavno uništavanje kulturnog identiteta na Širokom Brijegu za vrijeme Drugoga svjetskog rata i poraća”.

Don Davor Klečina za temu je imao “Procvat, propast i obnova Katoličke Crkve na području današnje jugozapadne Bosne”.

  Jubilarna deseta “Raštikijada 2022.” – Najveći kulinarski događaj u Hercegovini

Simpozij je završio zahvalom svim posjetiteljima i predavačima te pozivom da se svi koji imaju bilo kakvu informaciju o ubojstvu fratara jave u Vicepostulaturu te na taj način doprinesu njezinu uspješnom radu, stoji u priopćenju.

Post U Širokom Brijegu održan 14. simpozij “Stopama pobijenih” je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi