Makarska objavila: Zabranit ćemo apartmanizaciju, dosta je ilegalnog bogaćenja

Gead Makarska je na službenoj stranici objavio vijest da je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odobrilo izmjene Prostornog plana koje će se sljedećeg petka, 22. prosinca, naći pred gradskim vijećnicima.

Prema novom planu, u Makarskoj će do daljnjeg biti zabranjena višestambena gradnja, kao i etažiranje aparthotela, a do takve odluke su, poručuje gradonačelnik, došli zbog stanja na terenu koje je neodrživo:

“Ova izmjena Prostornog plana je, usudio bih se reći, najvažnija odluka makarske gradske vlasti u proteklih nekoliko desetljeća te prvi korak da spasimo grad, pokušamo usmjeriti njegov razvoj u smjeru koji je održiv i zaustavimo daljnju betonizaciju.

Iznimno zabrinjavajući rezultati Studije turističkog nosivog kapaciteta, koje smo nedavno predstavili, potvrdili su da, ako se nekontrolirana gradnja nastavi, naša komunalna infrastruktura neće izdržati”, poručio je Zoran Paunović, naglasivši kako su u pitanju, doslovno, opskrba vodom, električnom energijom, javna odvodnja i normalno prometovanje gradom.

Problem diljem obale

Iz Grada podsjećaju da je nedavno objavljena Studija turističkog nosivog kapaciteta, koju je Makarska napravila u suradnji s Institutom za turizam, potvrdila kako više od polovine stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, od 2016. do 2019. godine izgradnja se udvostručila, a Prostorni plan, donesen 2020. godine, trenutno omogućava izgradnju još 10.000 dodatnih stambenih jedinica.

“To znači kako, nažalost, možemo očekivati nastavak gradnje i u godinama nakon donošenja izmjena Prostornog plana iz 2020. godine jer su u pitanju stare dozvole, koje, po zakonu, ne možemo mijenjati. Službe nemaju izbora već postupiti po slovu zakona, ali tu podvlačimo crtu i više neće biti izdavanja novih dozvola.

Na vrhuncu sezone Makarska ima 2.2 posjetitelja po stanovniku, a procjena je kako postoji 10.000 neprijavljenih komercijalnih ležajeva te 1000 dovršenih stanova u kojima nitko nikada nije živio ni boravio!”, dodaje Paunović, naglašavajući kako se radi o problemu koji prevladava na većem dijelu naše obale, samo se Makarska prva uhvatila u koštac s njim.

“Mladi nam napuštaju grad”

“Ovdje je riječ o našim ljudima. Mladi nam napuštaju grad, jer je cijena kvadrata nevjerojatno skupa, a nikada se nije više gradilo. Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova, već stavljanjem izgrađenih stanova u funkciju građana, umjesto ilegalnog bogaćenja”, poručio je gradonačelnik Makarske, dodavši kako se ne boji mogućih pritisaka iz građevinskog sektora:

“Mi smo na pritiske navikli, ali nećemo posustati jer se radi o našoj budućnosti i budućnosti naše djece. Zahvaljujem ovim putem Ministarstvu koje je pokazalo kako politički predznak nije važan kada se radi o pitanjima od životne važnosti”, zaključio je Paunović, dodavši kako je siguran da će svi gradski vijećnici podržati izmjene Prostornog plana.

Post Makarska objavila: Zabranit ćemo apartmanizaciju, dosta je ilegalnog bogaćenja je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas